erdei károk

2020.02.29. 11:30

Vadveszélyben a volán mögött: őzek, nyulak okoztak baleseteket

Több, mint kétmilliárd forintot fizettek ki a vadásztársaságok mezőgazdasági, 750 millió forintot pedig erdei károkra a legutolsó összesítés szerint. Somogyban történt a legtöbb vadelütés, őzek és nyulak estek a leggyakrabban áldozatul.

Góz Lilla

Fotó: LANG

Több mint kétmilliárd forintot fizettek ki a vadásztársaságok mezőgazdasági, 750 millió forintot pedig erdei károkra a legutolsó összesítés szerint. Somogyban történt a legtöbb vadelütés, őzek és nyulak estek a leggyakrabban áldozatul.

Évről évre egyre több vadat gázolnak el az autósok Somogyban. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai alapján a legtöbb kártérítést megyénkben fizették ki 2018-ban csaknem 510 millió forintot.

– A vadveszélyt jelző tábla nem dísznek van kirakva, főleg napnyugta után kell óvatosan közlekedni a területen – mondta el Pongrácz István, Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének alelnöke. Hozzátette: a legtöbb vadgázolás tavasszal és nyáron történik, amikor rengeteg állat hagyja el a megszokott környezetét az üzekedési időszakban. Ahol nincs vadkárveszély tábla, ott a vadászatra jogosultnak felé lehet kár­igényt beadnia az autósnak.

– Az elütött vadat nem viheti el az autós, a vadásztársaságoknak el kell számolniuk az elhullott állattal is a hatóságok felé – jegyezte meg Pongrácz István.

A leggyakrabban őzeket ütnek el az autósok, de sok mezei nyúl és fácán is áldozatául esik az ilyen baleseteknek.

– A kötelező biztosítás mellé egyre többször ajánlanak fel a biztosítók kiegészítést vadkárra, aminek költsége nincs kétezer forint – mondta el Szabó Károly Attila, egy biztosítási alkusz cég területi képviselője. Hozzátette: minden esetben hívjuk rendőrt és semmi esetre se hagyjuk el a helyszínt, ha a vadat elütöttük.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a vadelütések különösen az éjszakai, hajnali órákra jellemzőek. Nagy a vadelütések veszélye július második, és augusztus első felében, amikor az őzek párzási időszaka van. Célszerű a gépjárművekre vadriasztót szerelni, amelyek vásárlásakor kérjük ki szakember segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában