fotók

2020.04.09. 16:33

Egyre több a szabadtéri tűzeset a száraz időjárás miatt

A száraz időjárás és az emberi gondatlanság miatt jócskán megszaporodott a szabadtéri tűzesetek száma Somogyban.

Sonline

Az elmúlt napokban mintegy húsz esetben riasztották a megyei katasztrófavédőket szabadtéri tűzhöz. Hétfőn Siófokon, a Verebes utcában égett a felhalmozott hulladék, Ságváron a nádas három hektáron lángolt. Kedden, Balatonfenyvesen egy családi ház udvarán több tuja, Zamárdi külterületén pedig az összehordott vágástéri hulladék égett. Szerdán, Nagyszakácsiban fél hektáron, Kaposváron pedig egy hektáron kapott lángra a száraz aljnövényzet. A tűzoltók valamennyi tűzesetnél rövid idő alatt körülhatárolták, majd eloltották a lángokat.

A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi – hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Ha a rendelet engedi az égetést, az alábbiakra kell figyelni:

 • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk az időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívószámot
 • A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!
 • Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában