rendőri akció

2020.05.12. 17:40

„Zebra terv” akció indul a gyalogosokért

Országos ellenőrzés-sorozatot hirdetett az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv elnevezéssel 2020. május 12. és május 14. között, melynek célja a figyelemfelhívás a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra.

Sonline

Somogy megyében tavaly több, mint félszáz alkalommal váltak gyalogosok baleset áldozatává. A leggyakrabban Kaposváron és környékén. Az okok között az első, hogy a kijelölt gyalogátkelő helyen nem adták meg az elsőbbséget részükre.

Lényegesen kevesebbszer, de még így is egy tucatnál több esetben lettek okozói is a közlekedési baleseteknek. A hirtelen, körültekintés nélkül az úttestre lépéssel, a tilos jelzésen vagy tiltott helyen áthaladással, valamint takarás mögül kilépve idéztek elő balesetet a legtöbbször.

 

Fontos újra- és újra ismételni, hogy a járművezetők a gyalogátkelőhelyeken szabályosan áthaladó gyalogosokkal szemben elsőbbségadásra kötelezettek, de a gyalogosoknak is be kell tartaniuk a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat.

· Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol bárki az úttestre léphet!

· A gyalogosok mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

· A gyalogosok tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne az áthaladás!

A célzott ellenőrzés időszakában Somogy megye városaiban a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában