fotók

2020.07.26. 12:59

Beszakadt utakat, elöntött házakat hagyott maga után az esőzés

Mintha egy tó jött volna létre Böhönye központjában. A katasztrófavédők csak csónakokkal tudtak közlekedni a településen.

Góz Lilla

Fotó: MTI/Varga György

Papp Anita Nagykanizsáról szeretett volna Somogyszobra eljutni, de Böhönyénél elakadt, motorcsónakkal hozták át az özönvízen.

– A gépkocsit otthagytam, jött értem édesapám, de Segesdnél is lezárás van, nem tudom hogyan jutunk haza – mondta el a fiatal lány. A 68-as és 61-es főút egyes szakaszain teljes útzár van érvényben. Több házban térdig ért a víz. Volt, aki nem hagyta el otthonát, más szatyorban ruháival indult rokonaihoz. – Pénteken 9-10 óra körül kezdett el esni, Böhönye mindkét vége víz alá került, mióta élek ilyet még nem láttam – mondta el Bunovácz Károly. A Balaton Ker-Tész Szövetkezet telephelyén is az irodából seperték, lapátolták a vizet.

– Három év könyvelési anyag ment tönkre – kiabálta az egyik dolgozó. Máté József azt mondta: munkahelyükön ragadtak, órák óta vártak, hogy valahogy hazamehessenek. Egy kerékpárost is elsodort a víz, de egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni.

A Kötél Egyesület tűzoltói mentőcsónakjukkal kihozták a bajba jutott férfit. Országosan Somogy megye déli térségében volt szükség legnagyobb számban a tűzoltó egységek beavatkozására. Az esőzések következtében nagy mennyiségű sár zárta el az utat a desedai arborétumnál. A Kötél Egyesület önkéntes tűzoltói egy erőgép segítségével eltávolították a környező dombokról lezúduló földet.Csurgó közelében a vasúti sínekre, Segesden pedig az útra dőlt. Berzencén a felázott talajon mintegy húsz méter magas fa fordult ki. Óvári Timót, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: a megye déli részén volt szükség a tűzoltók munkájára leginkább. Segesden, Böhönyén és Csurgón a lakóházakra veszélyt jelentő esővizet szivattyúzták ki, de Nagyszakácsin és Nagybajomban is szükség volt az egységek beavatkozására, több ház pincéjébe és garázsába is betört a víz. Vésén, Böhönyén, Csurgón is több családnak kellett elhagynia otthonát.

Megrogyott, de nem szakadt át a gát

Szombat éjjel még kérdéses volt, hogy a csurgónagymartoni gát átszakad-e. A hivatásos tűzoltók és a helyiek közösen töltötték a homokzsákokat, hogy a víz útját állják. – A város és környéke óriási vízgyűjtő területe a környező patakoknak, egy nyugdíjas párt ki kellett költöztetni otthonukból, további 6-8 házat veszélyeztetett a víz – mondta el Füstös János polgármester. Zákányban a Jókai utcájában tört be a víz pincékbe és veszélyeztetett ingatlanokat. Jankó Szabolcs polgármester elmondta: a településen tucatnyi ház volt veszélyben, péntek éjszakától folyamatosan szivattyúztak, homokzsákoltak.

Rekord magasan a Rinya-patak

Csak csónakkal lehetett megközelíteni a nagyatádi uszodát, víz alatt volt a sportpálya. A közeli hipermarketet pedig homokzsákokkal védték. Tetőzött a Rinya patak Nagyatádnál a heves esőzések következtében. – 344 centiméter volt vasárnap a Rinya patak vízállása Nagyatádnál, 249 centiméter volt a legmagasabb korábban – mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivője. A Drv Zrt. tájékoztatása szerint átmeneti vízhiányra és vízfogyasztás korlátozásra kell számítani a somogyi városban. A hétvégi villámárvíz elöntötte a vízművet, ezért a vezetékes víz emberi fogyasztásra csak forralást követően alkalmas. A vízellátás helyreállítása érdekében a vízellátó rendszert a szolgáltató fertőtleníti, a korlátozás ideje alatt felhasználóik a települést körbejáró tartályautókról is vételezhetnek ivóvizet.

Az útlezárások továbbra is érvényben vannak

A rendőrség vasárnap a 68-as főút nagyatádi elkerülő szakaszán a megáradt Rinya-patak miatt a hidat lezárta, azon csak gyalogosok és kerékpárosok közlekedhetnek. Gépjárművekkel kerülni a 6807-es számú úton Babócsa felé, vagy a 61-es főúton Csokonyavisonta felé lehet.

A 68-as főút 38-as kilométerszelvényében a nagyatádi elkerülő úton az útburkolat beszakadt, az útszakaszon továbbra is teljes útlezárás van érvényben.

Nem lehet közlekedni továbbá a 68-as számú főút Böhönye és Segesd közötti szakaszán, ahol a nagy mennyiségű csapadék miatt egy híd leszakadt.

Frissítés!

19:30

A Kötél Egyesület Nagyatádon drónos légi felderítést követően a DRV ivóvíz kútjaihoz juttatott be szakembereket. A közösségi oldalon tett bejegyzésben arról számolnak be a Kötél, hogy a víz változó mélységéből adódóan a csónakmotor propellere megsérült.

https://www.facebook.com/kotelmento/photos/a.369082506539448/3158458500935154/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARCYaH_PqzPdttbvpcFhR6Sgqir2mk2p5210L6y8dSaePF2vQkWqJp7PZNp1JkP7JipbUe431bzGEgOuBHgX2fS4D9wqlV7eJXL_eIe4CL20gOVCqO_JSEDCORb5d2jrh_6RK_RLZRKB9Oq_hgoq0acVLsFuJZktg8QPzKNeXIq3aOa2tFLA4xNqIj-lDlKTPW7NI7wxR5KLkjGV0y38WP2S70ciNG5JSNc-E_qi5ZHyvjyWZ-deYRB277V4ZSd_8YobU-ANWsTrE2s2c6CDUPm2cm4DWn0GcOJ7EGFyAPPf0oVhsup4HaeP7wFkJeXJWTpRfJbQ1DHjj36uW-Zmw7dAkXPukr3yQTvU3W_HJcuf9g0YWD-EMgJH&__tn__=-R

18:55

Apadni kezdett a Rinya, ezért feloldották az útzárat a régi 68-as úton így ismét közlekedhet autós forgalom a Hunyadi utcából a Szabadság utcába, járható a két városi híd a Rinya és a Malom-árok felett.

18:00

Mint arról beszámoltunk korábban több településen, így Nagyatádon tartálykocsiból osztják az ivóvizet.

Fotó: MTI/Varga György

 

17:30

A megáradt Rinya-patak miatt elmosott 68-as út nagyatádi elkerülő szakaszának hídja így fest vasárnap délután.

https://www.facebook.com/methirado/photos/a.583911341719920/2951814604929570/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBdl_14ax-L93gZ8gUHQ2Rv3K2u4FRExpPc85H1m7Y1Lr4AaNKarqots259-0z6ZtIevE0FgwleFOSdEjB0vbPyhMUnm5JLwlRL3-pwcIKhTGuG9GikwAaQd9F6_z8_sv0l_f8M1GLQjY8q59B7kNTIt5X78nN9snzBUTGfuEsV5PX3SXuvvMJzcGQYYm-AaPQdFt7whSSxnTB5-glTF1TwupkdGo6g63tBJcTUn58pYeZ9PO-qlT6TomsXDIjWLRG7EtH9lVmSp0maF1qOdibm2LGnAhQnWR4XmNvDrpai-TnpQ8MqAujgchD_t4-fcro0zPxR-LN14D1p67MhgbVayS-pDTem86imlFnwwCpcc0iw6ZyDsUZ3&__tn__=H-R

17:20

Szombaton késő délután Beleg és Ötvöskónyi között a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vehet igénybe, a károk felmérése csak az ár levonulása után kezdődhet meg – írja közleményében a MÁV Zrt. A Dombóvár-Gyékényes vonalon Beleg és Somogyszob között kell pótlóbuszokra átszállni. Szombat este a 6622-es utat is lezárták vízátfolyások miatt, így a pótlóbuszok csak jelentős kerülővel, a Somogyszob-Segesd-Ötvöskónyi-Segesd-Beleg útvonalon tudnak közlekedni, a menetidő a közúti lezárás miatt legalább másfél órával megnő ezen a szakaszon.

17:10

A nagyatádi drónfelvételeken jól látszik, mit hagyott maga után az özönvíz.

Fotó: Kiss Béla
Fotó: Kiss Béla

16:30

Mivel nagyatádi vízművet elöntötte a villámárvíz, ezért ahogy korábban írtuk több településen forralni kell a csapvizet. Információink szerint három óra után már néhol nem folyt víz a vezetékes hálózatról, és sokan megrohamozták a még nyitva tartó élelmiszerboltokat ásványvízért. A Drv arról tájékoztatott, hogy a vízkorlátozás ideje alatt tartályautókról is vehetnek vizet alakók.

16:00

Csak forralás után iható a vezetékes víz Nagyatádon, Ötvöskónyiban és Lábodon. Ezeken a Somogy megyei településeken átmeneti vízhiány várható vasárnap délutántól – közölte a szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a honlapján. Azt írták: a problémát a hétvégi villámárvíz okozta, amely elöntötte a nagyatádi vízművet. Felhívták a figyelmet arra, hogy a fogyasztók a korlátozás ideje alatt a településeket körbejáró tartályautókról is vételezhetnek ivóvizet.

Fotó: Kötél Egyesület

 

15:30

15:10

A Kötél Egyesület fotói Nagyatádról.

14:30

A mindössze 24 óra leforgása alatt lehulló 150 mm csapadék hatására a Rinya-patakon kialakult rekord vízállás miatt a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízkár-elhárítási-készültséget rendelt el Zákány, Babócsa, Berzence, Csurgó, Segesd, Böhönye és Nagyatád településeken, valamint a Rinya-Patak mentén.

12.00 órakor 159 centiméteres a vízállás, ami tíz centiméteres emelkedés a reggel 8 órakor mért adatokhoz képest. A legnagyobb vízállás 300 centiméter volt. A Segesdi-Rinya az éjszaka folyamán 20 centimétert apadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában