diákmunka

2020.07.21. 11:30

Megszépülnek a falvak és még egy kis pénzt is keresnek közben a fiatalok

Fiatalok segítenek be a nyári munkákba a somogyi önkormányzatoknál. A diákok két hónapot dolgozhatnak saját falujukban. Van, aki az önkormányzati kertet gondozza, más az ügyintézésben segít.

Góz Lilla

Kerítést javítottak és festettek a gigei önkormányzat legfiatalabb dolgozói. Két fiú és egy lány tölti a somogyi településen nyári diákmunkáját július közepétől augusztus közepéig.

– Nagyon örülünk, hogy most három helyi fiatal, augusztus elsejétől pedig újabb négy diák munkája révén szépülhet településünk – mondta el Bálint Ildikó, Gige polgármestere. Hozzátette: már tavasszal kihirdették a faluban, hogy van lehetőségük egy-két hónapot itt dolgozni és sikeresen pályáztak a munkaügyi központnál a támogatásra. – A legtöbbjük szakiskolás és a nyári gyakorlat végeztével érkezett hozzánk, kerítést festenek, javítanak, öntöznek a kertben, szemetet szednek, de a gyerekek kísérésében is segítenek – mondta a polgármester. A munkájukért kapott bér nagy segítség nekik, hiszen sok köztük a hátrányos helyzetű fiatal.

A kormány 2013-ban indította el országos diákmunkaprogramját, amely két pillérből áll. A fiatalok önkormányzatoknál vagy a mezőgazdaság, turizmus, vendéglátás területén dolgozhatnak. Az idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indították el a diákok nyári munkavállalását támogató programot, amelyben a 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között. A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a megyében 224 munkáltató 792 fiatalt foglalkoztat, legtöbbjüket a kaposvári járás területén.

Jó lehetőség

A fiatalok maximum két hónapra vállalhatnak munkát napi 6 vagy 8 nyolc órában. A diákokat munkaviszony keretében kell foglalkoztatni, az állam a diákok munkabérét és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100 százalékát is megtéríti. A napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkaköröknél a tanulók havonta bruttó 157 950 forintra, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában