összesítő

2020.11.23. 14:53

Kémény-gyullasztó hétvége volt Somogyban

Viszonylag nyugodt hétvégéje volt a somogyi tűzoltóknak, többnyire kéménytűzhöz kellett vonulniuk a hétvégén.

Sonline

Hat alkalommal riasztották az egységeket az elmúlt napokban, ebből kettő esetben érkezett téves jelzés a megyei műveletirányítási központba. Összességében három tűznél és egy faeltávolításnál volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

Pénteken kigyulladt a lerakódott korom egy fonyódi családi ház kéményében. A marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és helyi önkéntes tűzoltók eltávolították az éghető anyagot a tüzelő-fűtő berendezésből, majd kitisztították a kéményt. Az eset kapcsán nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Nem sokkal később a siófoki hivatásos tűzoltókat is kéménytűzhöz riasztották, Balatonföldvárra a Vörösmarty Mihály utcába. Az egység kiérkezésekor tűz már nem volt tapasztalható. Az égéstermék-elvezető környezetét a tűzoltók hőkamerával átvizsgálták, majd a felhevült területet visszahűtötték.

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti.

A magányszemélyek számára a kéményseprés ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a lakossági égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatát Somogy megyében is. A kéményseprés igénylése és időpontja egyeztethető a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, előbb a 9-es, majd az 1-es menüpont telefon nyomógombjával történő kiválasztásával.

Szombaton egy körülbelül négy méter magas fa dőlt ki Marcaliban, a Noszlopy Gáspár utcában, amely veszélyeztette a gyalogos forgalmat. A város hivatásos tűzoltói motorfűrésszel feldarabolták, majd eltávolították a fát.

 

A fotó illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában