bírság

2020.12.29. 11:30

Súlyosabb büntetésre számíthatnak a horrorkaravánok

Jövőre hatékonyabban léphetnek fel a horrorkaravánokkal szemben. Az ellenőrző hatóságok akár félmillió forintos közigazgatási bírságot is kiszabhatnak a szabálytalan vontatást végző, túlméretes és túlsúlyos járműszerelvényekre.

Harsányi Miklós

– Somogyban folyamatosak az ellenőrzések – közölte lapunkkal Orbán Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. – S nem lesz ez másként 2021-ben sem. Kollégáim napi szinten tartanak az egész megye területén átfogó közlekedésrendészeti ellenőrzéseket. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a külföldi hatósági jelzésű járműszerelvények ellenőrzésére, a sebességtúllépés és túlsúly miatti jogsértések szankcionálásra.

Az úgynevezett „horrorkaravánok” szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvények. Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat hevenyészetten rögzítve és súlyosan veszélyeztetve a közlekedés biztonságát. Orbán Zoltán kifejtette: épp egy éve, tavaly decemberben volt két sajtóérdeklődést kiváltó eset, az egyik intézkedés a 61-es főútvonalon, Böhönyénél a másik az M7-es autópályán történt.

– A kapcsolódó jogszabály-módosítás nyomán hatékonyabbá válik a járművek üzembentartóival, vezetőivel szemben a fellépés – közölte. – Ami elősegítheti a súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó jelenség visszaszorítását. A folyamatos közúti ellenőrzések során a rendőrök a kiemelt szabálysértéseket elkövetőkkel szemben az azonnali intézkedés és hatósági eljárás elvét alkalmazzák a közlekedésbiztonság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában