vádemelés

2020.12.04. 11:42

Személyes adatokat csalt ki egy kaposvári bűnbanda

Kicsalt személyes adatokkal, tömegével rendelt műszaki cikkeket egy kaposvári bűnbanda.

K.G.

Forrás: Shutterstock

A Kaposvári Járási Ügyészség minősített információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, valamint személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat nyolc vádlott ellen, akik szervezetten csaltak ki értékes elektronikai eszközöket az egyik mobilszolgáltatótól.

Hatan 2018 nyarán elkezdtek különböző módszerekkel személyes adatokat gyűjteni, változatos módon. Volt, akinek pénzt adtak, illetve segélycsomagot ígértek adataiért cserébe, de előfordult, hogy a gépjármű, illetve ingatlan adásvételi szerződésekről ismerték meg a sértettekre vonatkozó információkat, sőt közösségi oldalakon létrehozott álprofillal is csaltak ki adatokat ismerkedni vágyó férfiaktól.

A vádlottak az így megszerzett személyes adatokkal az egyik mobilszolgáltató webshopjából értékesebb mobiltelefonokat, televíziót, illetve táblagépet rendeltek részletfizetési kedvezménnyel. A vádlottak beszerveztek két futárt is, akik úgy kézbesítették a csomagokat, hogy tisztában voltak azzal, hogy a termékeket valójában csalóknak adják át. A vádlottak az elektronikai cikkeket főként Pécsen értékesítették. Összesen 57 sértett adataival éltek vissza, és a megrendelésekkel 27 millió forint kárt okoztak a mobilszolgáltatónak, amely hosszú ideig a személyes adatok tulajdonosaitól akarta behajtani a tartozást. A csalássorozatnak az vetett véget, hogy a kaposvári nyomozók tavaly egy összehangolt akcióban lecsaptak az elkövetőkre. Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában börtönbüntetést javasolt a csalóknak, illetve egyeseket eltiltaná a foglalkozástól, és pénzbüntetés kiszabását is indítványozta.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában