évértékelő

2021.01.20. 20:00

Nem az orvhorgászok éve volt, akadt aki 200 ezres bírságot kapott

Tavaly 250 alkalommal intézkedtek a halőrök a Balatonnál engedély nélküli horgászat miatt; 160 esetben több horgászfelszerelés használata kapcsán indult eljárás, s 95-ször a hiányosan vezetett fogási napló vezetett büntetéshez. Orvhalászat miatt szabták ki a legmagasabb, 235 ezer forintnyi bírságot.

H. M.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. szerint a halőrzéságazat eredményei 2020-ban minden szempontból rekordot hoztak. Látványosan nőtt a feljelentések száma: 2018-ban 259-et regisztráltak, s a 2019-es 453 után tavaly 815 szerepel a kimutatásban. Már a koronavírus-járvány kezdetén egyre többen jelentek meg a tóparton, csakhogy sokan minimális ismeretekkel vagy engedély nélkül kezdtek horgászni. A hivatásos halőröknek folyamatosan sok dolguk volt, a Balatonnál összesen 17 szakembert alkalmaznak. Bűncselekmény is bőven előfordult a múlt évben: a keszeg gereblyézésétől a hálózásig érték több esetben tetten a szabálytalankodókat. A halőrök munkája 17 esetben rendőrségi feljelentéssel végződött.

– Ami nagyon meglepő volt, hogy orvhalászháló használata közben kifejezetten jól szituált embereket értünk tetten – derült ki a zrt. tájékoztatójából. A közigazgatási feljelentések nyomán 2020-ban összesen 3375 hónap eltiltást kaptak a horgászok, s a 48 figyelmeztetésen kívül több mint 17,6 millió forint bírságot szabtak ki. A pecásokra tavaly átlagban 4,8 hónap horgászattól eltiltást róttak ki, egy időben három bot használatáért három havi büntetés járt, aki engedély nélkül ült ki a tópartra, az rendszerint 6–12 hónap eltiltásban részesült. Összetett esetben a pénzbírság és az egyéb büntetés tetemesebb, a hatóság által kiszabott leghosszabb eltiltás 36 hónap volt. Összesen 11-féle szabályszegést összegzett a társaság: engedély nélküli horgászat kapcsán 250 intézkedést regisztráltak tavaly, a méretkorlátozás megsértése 88 esetben jelentett problémát, míg a fogási napló hiányosságai miatt 95 ügyet tartottak számon. Az érvényes területi jegy hiánya 73-szor okozott gondot, s 40-szer azért indult eljárás, mert a pecások őrizetlenül hagyták a felszerelést. Ezen kívül 56 egyéb horgászrendi szabályszegésre derült fény, a behúzás szabályainak megsértésével kapcsolatban 37 intézkedés volt, a tilalmi időszak megsértésével összefüggésben tíz eljárás volt.

Kétszer bukott le három óra alatt

A feljelentések területi elosztását tekintve – 98 esettel – Tihany volt a vezető helyszín, amit 58 üggyel Siófok-Balatonvilágos térsége, illetve 40 eljárással Balatonkenese követett. A szabályszegők lakóhelye szerint Pest megye vezet (263), az ezüst­érmes (133) Somogy. A balatoni halőrök 34-szer tettek feljelentést külföldiek ellen. Az egyik közülük varsával orvhalászott. Az illetőt – három órával a rend­őrségi kihallgatás után – egy másik halőrpáros újra engedély nélküli horgászaton érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában