fontos az ellenőrzés

2021.02.27. 20:00

Elhanyagolt kémény, ócska fűtőanyag: szinte garantált a kéménytűz

Két hónap alatt harminc kéménytűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat; 2019-ben 50 volt egész évben, 2020-ban 62. Legutóbb Fonyódon szikrázott a kémény.

Harsányi Miklós

– Leggyakrabban a kéményben lerakódott korom- és kátrányréteg gyulladt meg – közölte Óvári Timót, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – Sok helyen a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető műszaki állapota okozta a bajt. A nem megfelelő fűtőanyag használata gyorsítja ezeket a folyamatokat. Fontos, hogy senki ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakozott, festett vagy nedves fával, mert azon kívül, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. S emiatt leszűkül a kémény belseje és a füst visszaáramolhat a házba. A kémény belső falára lerakódott vastag korom és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezdhet, s akár meg is ­gyulladhat, ami könnyen lakástűzhöz vezet. Legutóbb, a hét elején egy fonyódi lakóépület kéményében izzott be és szikrázott a lerakódott korom. A marcali, a balatonboglári és a fonyódi tűzoltók távolították el a lerakódást és vizsgálták át a házat.

A szakemberek tavaly csaknem nyolcszáz esetben állapították meg, hogy az égéstermék-elvezető életveszélyes állapotú, s javításáról gondoskodni kell. A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellen­őrzik műszaki állapotukat. Vizsgálják, hogy a fűtés biztonságos működéséhez biztosított-e a levegő utánpótlása. Bodó László, a Kötél Egyesület parancsnoka arra hívta fel a figyelmet: a kéménytűz rendkívül gyorsan átterjed a ház más részeire is.

– A katasztrófavédelemtől mindig megkapjuk az éves munkatervet – mondta Törzsök Gabriella, somogyaszalói polgármester. – Legközelebb a kéményseprők várhatóan április közepén jönnek hozzánk. A biztonság érdekében lényeges a rendszeres vizsgálat.

Meggyulladt a korom

A lakosság körében az ingyenes közszolgáltatást a katasztrófavédelem kéményseprői végzik, mely a társasházi kémények ellenőrzésének időpontjáról tájékoztatja az ingatlantulajdonost vagy használót. A családi házakban élőknek 2018-tól maguknak kell az ellenőrzésről gondoskodni. A kéményseprők a vizsgálatot a tulajdonos, illetve lakáshasználó által foglalt időpontban végzik el. Szilárd tüzeléses berendezésnél évente egyszer, gáztüzelő berendezés esetén kétévente. Heizler György, a Magyar Tűzoltószövetség megyei elnöke kiemelte: a korábbi hetekben valóban megszaporodtak a kéménytüzek. A hidegben ugyanis intenzívebben fűtöttek, s a kéményben lerakódott korom meg­gyulladt, ráadásul egyes helyeken nem voltak jó állapotban a kémények. A szakember szerint épp ezért van óriási jelentősége a visszatérő, rendszeres ellenőrzéseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában