milliós kár

2021.02.26. 12:38

Számlagyárhoz fordult egy kaposvári cég ügyvezetője

A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 39 éves nő és 59 éves társa ellen, akik egy nyereségesen működő cég adófizetési kötelezettségét tüntették el hamis számlákkal.

K.G.

Fotó: Shutterstock

A nő ügyvezetője volt egy somogyi, villanyszerelési munkákkal foglakozó kft-nek. A cégnek az év során nagyobb bevétele keletkezett, amely után jelentős összegű általános forgalmi adót kellett volna megfizetnie, ezért a vádlott elhatározta, hogy adócsökkentő tételként figyelembe vehető költségekről valótlan számlákat fog beszerezni. Felvette a kapcsolatot egy Budapest környékén élő férfival, akinek sok olyan cég volt a nevén, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, és egy olyan biatorbágyi zártkerti ingatlan volt a székhelyük, amelyen csak egy romos épület és építési törmelék volt megtalálható.

A vádlottak megállapodását követően a férfi cégei három év alatt összesen 305 millió forint értékben állítottak ki valótlan költségszámlákat a a somogyi kft-nek, amiket az asszony beállított a könyvelésébe, majd havi Áfa bevallásaiban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentette. Az asszony ügyeskedésének következtében a cég nyeresége is eltűnt „papíron”, így 15 millió forint társasági adót sem fizetett meg. A vádlottak végül összesen 80 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában