otthon maradtak

2021.03.24. 17:30

Kevesebbet lopnak, de többet verekednek a fiatal bűnelkövetők

A járvány a fiatalok mindennapjaiba is komoly változásokat hozott, és ez a bűncselekmények alakulását is befolyásolta. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság online vetélkedőt szervez a 14–18 év közöttieknek, hogy minél több bűntényt megelőzzenek körükben.

Kovács Gábor

Esténként üresek az utcák, zárva a szórakozóhelyek. A járvány harmadik hullámában a fiatalok otthon maradnak a családban, lényegesen kevesebb dolguk van velük a rendőröknek. Ha az idei év eddig eltelt napjait hasonlítjuk össze a tavalyi év megegyező időszakával, akkor markáns, közel 50 százalékos csökkenést láthatunk az adatokban, felelte érdeklődésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Ebben az időszakban a fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekmények a korábbi 20-ról alig 10-re, az általuk elkövetett bűncselekmények száma a 40-ről 20 köré esett vissza.

A fiatalok körében a legnagyobb mértékben a vagyon elleni bűncselekmények közül a lopás, a személy elleni erőszakos bűncselekmények közül pedig a testi sértés volt eddig a jellemző. Az arány azonban a tavalyi évhez képest megfordult. Harmadannyi lopást, de kétszer több testi sértést követtek el a fiatalok az idén, rablás nem volt 2021-ben. Ez alighanem a járvány okozta feszültséggel is magyarázható.

A jellemző bűncselekmények mellett csak eseti jelleggel, egy-két alkalommal fordult elő jármű önkényes elvétele, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, személyi szabadság megsértése, kábítószer birtoklása. Az online térben elkövetett jogsértések, mint például a zaklatás, és az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások száma sem magas, azonban a térnyerésük a digitális aktivitás fokozódása mellett kétségtelen.

– A szülőknek meg kell érteniük, és el kell fogadniuk az online világ térnyerését, hiszen a digitális oktatás is ezen alapul – mondta lapunknak Batta Zsolt Iván, a megyei főkapitányság sajtóreferense. – Az nem megoldás, hogy elveszik az eszközöket, vagy titokban elolvassák a levelezéseit. Fontos, hogy a gyerekkel beszélgessen a szülő, legyen meg a bizalom, mert csak így mer segítséget kérni a gyermeke, ha bajba kerül.

Az online zaklatás ennél a korosztálynál a legelterjedtebb, s a zaklatás áldozata nem tudja élni a mindennapi életét, mert állandóan félelemben, bizonytalanságban él. A tapasztalatok szerint a zaklatás többször ismétlődik, a bántalmazó rendszeresen visszatér az elszenvedőhöz és megismétli a cselekedetét, legyen az fizikai, szóbeli vagy akár szexuális. Az internethasználat terjedésével az online zaklatás megjelent a mindennapokban, főként egymásról fotók küldözgetése, megalázó kirekesztések formájában. Ez azért veszélyes, mert nem lehet tudni, hogy hányan látták, illetve mentették le ezeket a felvételeket.

Már felelősséggel tartoznak a cselekedeteikért

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya az akciójában több dologra felhívja a fiatalok figyelmét. Egy iskolai verekedés könnyen büntetőjogi felelősséggel járhat, mutatnak rá. Ha egy társának sérülést okoz valaki, még ha gondatlanságból is, akkor bűncselekményt követhet el. Ezért is kérik, hogy a fiatalok gondolkodjanak, mielőtt balhéba keverednek. Sok gyerek viccesnek gondolhat egy videót arról, ahogy egy havert, egy osztálytársat poénból bezárnak a mosdóba, vagy a tanterembe, azonban az effajta diákcsíny személyi szabadság megsértése, bűncselekmény lehet. Tudni kell a határokat, hogy meddig lehet elmenni, tanácsolták a kamaszoknak a rend­őrök. Meg kell érteniük, a döntéseiknek következményei vannak, mert ha valaki elmúlt 14 éves, akkor bizony büntetőjogi felelősséggel tartozik a tetteiért.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában