megelőzés

2021.05.21. 11:40

Különleges tanórát tartottak a rendőrök a somogyi diákoknak

Figyelemfelhívó online foglalkozásokat tartottak a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és a Traumaközponttal együttműködve.

Sonline

A Nemzetközi Migrációs Szervezet “Ne hagyd, ne tedd!” címmel emberkereskedelem elleni szemléletformáló és figyelemfelhívó kampányt folytat az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Traumaközponttal együttműködésben.

Idén májusban, a Somogy Megyei Rendőr–főkapitányság szervezésében a megye három oktatási intézménye, a marcali Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola, a kaposvári Kisfaludy Utcai Tagiskola, valamint a szintén kaposvári Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai és pedagógusai kapcsolódtak be a programba.

A kampányok és prevenciós foglalkozások célja, hogy felhívják a magyar lakosság figyelmét az emberkereskedelem valamennyi fajtájára, ezáltal pedig csökkentse az áldozattá válás kockázatát, illetve a tudatosság növelésével felszámolja az emberkereskedelemhez kötődő szolgáltatások iránti keresletet.

A szakemberek a vírushelyzetre tekintettel a napokban online foglalkozást tartottak felső tagozatos diákok és pedagógusaik részére. A különleges „osztályfőnöki” órán a gyerekek játékos feladatokkal kiegészített interaktív foglalkozások során ismerhették meg az áldozattá válás elkerülésének módjait, de választ kaptak arra a kérdésre is, hogy kihez fordulhatnak segítségért, ha ők maguk vagy barátaik, családtagjaik bajba kerülnének.

Az egyik leggyakrabban előforduló forma a munkacélú kizsákmányolás. Gyerekek, felnőttek, nők és férfiak egyaránt eshetnek áldozatául, melynek elkerüléséhez a legtöbbet a következők szem előtt tartása segíthet:

  • Legyél óvatos a külföldi állásajánlatokkal! Gyanús, ha a hirdetés „könnyű” és „jól jövedelmező” munkát ígér, de nyelvtudásra, szakképzettségre nincs szükség!
  • A barát, családtag, ismerős által ajánlott állás önmagában még nem garancia. A munkáltató valódiságáról győződj meg, mielőtt elvállalod a munkát! A törvényesen működő cégekről hivatalos nyilvántartás létezik, ezt akár az interneten is ellenőrizheted!
  • Köss részletes munkaszerződést, amely tartalmazza a munkavállalás minden részletét! Gondosan olvasd el, és ha kételyek maradnak benned, kérd szakismerettel rendelkező segítségét. Ha sürgetnek az aláírással, az már gyanús!
  • Semmilyen körülmények között ne írj alá olyan szerződést, amely általad nem, vagy nem elég jól ismert nyelven íródott!
  • Legyél óvatos az olyan hirdetésekkel, ahol a munkaadó teljes körű ügyintézést ígér! Tudd meg pontosan mennyibe kerül a kiutazás, a szállás, és, hogy milyen további költségekre számíts! Ezekről is írásban állapodj meg! Kezdj el gyanakodni, ha az állást ajánló nem ad a költségekkel kapcsolatos kérdéseidre egyenes választ, vagy túlzottan magas összeget kér!
  • Ha munkára történő jelentkezéskor bármilyen indokkal is pénzt kérnének tőled, akkor azt a munkát ne vállald el, mert ezt a munkáltató nem teheti meg!
  • Gyűjtsd össze azokat a címeket, telefonszámokat a fogadó országban, ahová baj esetén segítségért tudsz fordulni! A listát tartsd biztonságos helyen, és ne add ki a kezedből senkinek! A helyi rendőrség és a magyar nagykövetség telefonszámát tanuld meg fejből! Az Európai Unió tagállamain belül egységesen 112 a segélyhívószám!
  • Amint megérkeztél, értesítsd a családodat és a közeli barátaidat!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában