drága léptek

2021.05.12. 20:00

Testkamera rögzíti a szabálytalan gyalogost is

Civil ruhás rendőrök ellenőrzik a gyalogosokat és az autósokat Somogyban. A „Zebra-terv”-re keresztelt háromnapos, országos akció kedden kezdődött. A rendőrök leginkább a gyalogátkelőhelyeket és utakat figyelik.

Marosi Gábor

Figyelmen kívül hagyta a piros jelzést egy idős nő Kaposváron, a Berzsenyi és a Kontrássy utca kereszteződésénél, majd átsétált a kijelölt gyalogátkelőhelyen. A civil ruhás rendőrök mindent láttak, az esetet pedig a testükre erősített kamera is rögzítette. A hetven év körüli asszony elismerte, hogy szabálytalanul, a tiltás ellenére kelt át a zebrán, szerencséjére szóbeli figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

Nem úgy, mint egy házaspár, akikkel már nem volt annyira elnéző a két rendőr. A nő és a férfi néhány másodperccel azelőtt kelt át a zebrán, hogy a jelzőberendezés zöldre váltott volna, de így is elkövették a szabálytalanságot. Ezután a rendőrök igazoltatták őket, majd kiszabták rájuk a tízezer forintos bírságot. A pláza környékén nagyjából negyedóra alatt négyen is átkeltek a piros jelzés ellenére. A gyalogosoknak szerencséjük volt, mert egyetlen autó sem jött arra, így elkerülték a balesetet.

Varga Zoltán, a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta: azért szervezték meg a „Zebra-terv” akciót, mert az utóbbi időben több olyan gázolásos baleset történt, amikor a gyalogos volt a hibás. Kaposváron, csak úgy, mint Somogy más városaiban, minden délelőtt és délután több helyszínen ellenőriznek a rendőrök. Céljuk azonban nem a büntetés, hanem hogy felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedésre.

Civil autókkal is ellenőriztek a városban

Varga Zoltán rendőr alezredes hangsúlyozta: Kaposváron azokat a helyeket ellenőrzik csütörtök délutánig, ahol nagy a gyalogos forgalom és több közlekedési baleset is történt korábban. Ilyen a Berzsenyi és a Pécsi utca környéke, de a 48-as Ifjúság útja is. Utóbbi utcában az is probléma, hogy sok gyalogos nem a kijelölt átkelőhelyen és az aluljárón közlekedik, hanem átsétál a négysávos úton, ami fokozottan balesetveszélyes. Varga Zoltán kiemelte: civil kocsival pedig olyan átkelőhelyeket ellenőriznek, ahol nincsen jelzőlámpa. Ilyenkor első sorban azokat az autósokat állítják meg, akik nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosaknak – tette hozzá a közlekedési osztály vezetője.

Figyelmetlenül közlekednek a diákok

A hét elejétől Kaposváron is jelentősen megnövekedett a gyalogos forgalom, mivel a felső tagozatos és a középiskolás diákok újra járnak iskolába. Varga Zoltán kiemelte: az intézmények környékén, főleg a reggeli és a délutáni órákban, fokozottabban kell figyelni. – Számítani lehet arra, hogy a gyerekek meggondolatlanul közlekednek – mondta Varga Zoltán. – Úgy vélem, hogy az elmúlt hónapokban elszoktak attól, hogy körültekintően keljenek át az úttesten, ezért az autósoknak még figyelmesebben kell majd közlekedniük. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint évente 2500 gyalogost ütnek el hazánkban, közülük 150-en meghalnak a baleset következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában