Minden napra Balaton

2021.06.18. 10:27

A kánikula vízbe csábít, de nem árt óvatosnak lenni

Hétvégén előreláthatóan rengetegen menekülnek a hőség elöl a természetes vizeinkhez. A rendőrség közleményben figyelmezteti a strandolókat az ilyenkor előforduló veszélyekre.

Baka József András

Forrás: SMRFK

A hétvégére hőségi miatt adott ki riasztást az országos tisztifőorvos. A tartós hőség sokak szervezetét megviselheti, emellett pedig várhatóan a Balaton partját is tömegek fogják felkeresni. A vízirendőröknek már az elmúlt hétvégéken is nagyon sok munkát adott a megnövekedett forgalom. A legutóbbi hétvégén közel negyven embert kellett partra segíteniük.

Különösen azoknak kell odafigyelniük, akik nem tudnak magabiztosan úszni. Ők könnyen bajba kerülhetnek, ha gumimatraccal mélyebb vízbe sodródnak, vagy vízijárművel (csónak, vízibicikli) messzebb eltávolodnak a parttól, és nincs náluk mentőmellény.

Fontos, hogy a jó idő ellenére is szemmel tartsuk a viharjelzést. Amennyiben a viharjelző percenként 45-ször villan (elsőfokú viharjelzés), a parttól 500 méterre lehet eltávolodni, ide értve a vízieszközöket is. Másodfokú jelzés esetén percenként 90-szer villan fel a viharjelzés. Ebben az esetben már tilos fürödni, és a vitorláshajókat leszámítva vízijárművel sem szabad a vízen tartózkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában