Megkezdődött a kaposvári kettős tűzhalál tárgyalása

Megkezdődött a bírósági tárgyalás a Csokonai közi kettős tűzhalál ügyében. A nagy érdeklődést kiváltó ügyben a tavaly decemberi vádemelés óta váratott magára a tárgyalás, de a vádlottal most sem találkozhattak az ügy szereplői.   

Kovács Gábor

– Ritkásan vagyunk! – tekintett végig a tárgyalóteremben Vadócz Attila bíró, aki a tárgyalás kezdetén megosztotta az információit a hallgatósággal. – Az Igazságügyi Minisztérium arról tájékoztatott, hogy Izraelben május végén tárgyalták a vádlott ügyét, de nem született döntés a kiadatásáról. Június végén lesz a következő izraeli tárgyalás, és talán októberre érkezhet vissza Magyarországra, ha egyáltalán kiadják.

2018 októberében egy egyetemista lány és édesanyja holttestére bukkantak egy kiégett negyedik emeleti lakásban Kaposváron. Majdnem három évvel később Izraelben fogták el azt a 32 éves izraeli állampolgárságú, de palesztin férfit, aki a vád szerint féltékenységből megölte a barátnője édesanyját, majd szerelmével is végzett, és hogy a gyilkosságokat leplezze, felgyújtotta a nők által bérelt kaposvári lakást.

– A lakásban a kulcs belülről volt a zárban a tűz idején, és más nem tartózkodott ott, ez fontos momentum! – jegyezte meg Fekete Róbert ügyész a vád ismertetésekor.

A Frankfurtban élő 32 éves férfi 2018 februárjában, Németországban ismerkedett meg a 21 éves lánnyal, aki egyetemi tanulmányai részeként egy szemesztert töltött külföldön. Kapcsolatuk hamar komolyra fordult, és a férfi az Izraelben élő családjának is bemutatta a lányt. Azonban az anya nem nézte jó szemmel lánya kapcsolatát, mivel a férfi féltékeny volt barátnőjére és el akarta érni, hogy az ne találkozzon más férfiakkal a felügyelete nélkül. Októberben a férfi agresszív, számon kérő viselkedése miatt a lány szakított vele, de másnap kibékültek, és pár nappal később a férfi náluk aludt a Csokonai közben található albérletben. A vád szerint a férfi felkelt a barátnője mellől, átment a másik szobában alvó édesanyához, akinek egy puha anyaggal befogta orr- és szájnyílását, így az asszony pár perc múlva megfulladt.

– A vádlott a sarokkanapé puha, habos részét gyújtotta meg, majd a lányt hasonló módon megfojtotta, azután a fotelben lévő ruhákat és az ágy fejtámláját lobbantotta lángra – részletezte az ügyész. – Miután több helyen tüzet okozott, az erkélyre menekült és segítségért kiabált azt a látszatot keltve, hogy ő is a tűzeset áldozata.

Két napon át tanúkat hallgatnak ki

A férfi gyújtogatása miatt a lakás nagyrészt kiégett, szakszerű tűzoltás hiányában a tűz pedig átterjedhetett volna a szomszédos lakásra is.

A tűzoltók által kimentett és sérülést nem szenvedett férfi egy napig állt kórházi kezelés alatt, ahonnan rögtön szervezni kezdte hazautazását. Az eset másnapján a kórházból a nagybátyja vitte kocsival Belgrádba, majd onnan repülőgéppel Izraelbe utazott. Később a magyar rendőrség felvette a kapcsolatot a külföldi nyomozó hatóságokkal. Nemzetközi körözés után fogták el Izraelben a vádlottat, és kezdeményezték a kiadatását. A vádlott távollétében megkezdett tárgyalás kedden folytatódik tanúk kihallgatásával.

 

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában