gyermekmentők

2021.07.13. 19:00

Felforrósodott fém égette meg a kisgyermeket

Csaknem egy hónapja teljesítenek szolgálatot Balatonlellén a gyermekmentők. Tizennegyedik szezonjukat kezdték meg és az elmúlt négy hét alatt hetven esetet láttak el.

Góz Lilla

Fotó: NEMETH_LEVENTE

Hétfő reggel érkezett meg a váltás a gyermekmentőkhöz Balatonlellére, Gesztes Éva és mentőtechnikusa szerdáig látja el a szolgálatot, majd újabb kollégák jönnek helyettük. – Hétfőn a 26. szolgálati napot kezdtük meg, a nyár folyamán tizenegy mentőtechnikus és kilenc orvos dolgozik Balatonlellén – mondta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője. Hozzátette: Győrből, Pécsről és Budapestről jönnek az egészségügyi dolgozók.

– Eddig hetven esetet láttunk el, többségében gyermekeket, de felnőtteknek is kellett segítenünk – emelte ki a szakmai vezető. – Hívtak minket epilepsziás rohamhoz, lázgörcs, stroke és allergiás reakció miatt, egy felnőttet pedig újra kellett élesztenünk a kertjében – mondta Gesztes Éva. Mai napig élénken emlékeznek arra az esetre, mikor egy kisgyermek égési sérülést szerzett otthonában. – A napokban egy kertben lévő fémlapra lépett rá a kicsi és megégett a két tenyere, majd ahogy huppant, a popsija. Másodfokú égési sérülésekkel láttuk el, majd mentőhelikopter vitte az égési centrumba – mondta el Gesztes Éva. Megjegyezte: nagyon figyelni kell arra, hogy a kánikulában a tűző napon hagyott tárgyak könnyen felforrósodnak és komoly sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek. Az idén és tavaly kevesebb volt a vízi baleset, viszont több közlekedésben több sérültet láttak el egy ütközéskor. Egész nyáron a város és 60 kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját.

Központjuk is lesz

2020-ban 250 esetben riasztották a lellei gyermekmentőket, több alkalommal sikeres újraélesztést is végrehajtottak. – Autónkban a felszerelés változatlan, van benne minilabor, mobil ultrahang, újraélesztő készülék, intubáláshoz szükséges eszközök, csontfúró és gyógyszerek – mondta el Gesztes Éva. Az orvosi műszerek kiegészültek csecsemőt rögzítő traumás készülékkel is. A tervek szerint a balatoni gyermekmentők a jövő nyáron vehetik birtokba állandó központjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában