mérgezések

2021.08.10. 14:00

Húsz kutya vált a titokzatos gigei ebgyilkos áldozatává

Két hét alatt mintegy húsz kutya esett áldozatul egy titokzatos ebgyilkosnak Gigén. Az ismeretlen fagyállóval vagy patkányméreggel mérgezi a házi kedvenceket, emiatt háborog a község, a kisgyermekes családok pedig félnek.

Kovács Gábor

Fotó: Illusztráció!

A múlt héten mindennap temettek egy vagy több kutyát a településen, a tanácstalan gazdák a polgármesteri hivatalba siettek segítségért. Nem értik, hogy mi történt, és azt sem sejtik, hogy ki lehetett az elkövető, de nem zárják ki, hogy köztük él a méreg használója. Azt még inkább elkeserítőnek tartják, hogy sok kölyökkutya is áldozatul esett az irtószeres ámokfutásnak. Kovács Brigitta elmesélte, hogy csak két hétig volt velük a kiskutyájuk, és a gyermeke nagyon fájlalta az elvesztését. Bikali Ferencné arról számolt be, hogy az ebe hányt, aztán egy napig csak feküdt, mielőtt kínok között kimúlt volna. Most félti a másik kutyáját, nem is engedi ki az udvarból. Nyerges Imre azon háborgott, hogy mi lesz akkor, ha egy kisgyermek vesz fel a földről a kihelyezett mérget?

Gigén az elmúlt hetekben csibéket és kacsákat osztottak egy sikeres belügyminisztériumi pályázat támogatásával, hogy a hátrányos helyzetű családokat a hagyományos falusi gazdálkodáshoz visszavezessék. Most az önkormányzat a kutyagyilkossal vette fel a küzdelmet. – A polgárőrség azóta sűrűbben járőrözik, és kamerarendszer működik a településen – mondta Bálint Ildikó polgármester. – Üzenem a tettesnek, hogy ne reménykedjen, le fogjuk buktatni, és elnyeri a büntetését!

Az állatvédőket is értesítették. Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke azt mondta: a kutyamérgezés sajnos visszatérő jelenség vidéken.

– Ha bedobják a mérget egy udvarra, az nagyon aljas dolog! – ítélte el Boncz Edit a történteket. – Mindazonáltal kijelenthető, hogy a gazdáknak is van felelőssége abban, hogy a kutyáik ne zavarják a szomszédokat. Faluhelyen nagyon kevés kutyát ivartalanítanak, ezért az ebek kiszökdösnek, és ilyenkor előfordul, hogy bosszantják a környéken élőket.

Nehezen deríthető fel a mérgezés

Télen megeshet, hogy véletlenül iszik fagyállót egy állat, ilyen balesetek megtörténhetnek, de a nyári jó időben elhulló ebek esetében a tudatos mérgezésre lehet gyanakodni. Boncz Edit szerint egy vidéki portára bedobott méreg hátterében állhat személyes bosszú, de ha tömegesen mérgezik a kutyákat valahol, akkor inkább egy aberrált személyiségű elkövetőről lehet szó. Az állatkínzás súlyos bűncselekmény, így ha rendőrkézre kerül a tettes, akkor felelősségre vonják, de az állatvédők szerint az a probléma, hogy nehezen felderíthetők a hasonló esetek. Boncz Edit nem is tudott felidézni olyan ügyet, hogy rábizonyították volna valakire a mérgezést, még akkor sem, ha okkal gyanúsíthatónak számított az illető.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában