mindennapi hőseink

2021.09.01. 16:20

Hősiesen helytálltak a kaposvári rendőrök

A napokban adtunk hírt róla, hogy négy kaposvári rendőr életet mentett. Egy kerékpáros esett össze, és csak a gyors és szakszerű rendőri intézkedésnek köszönhető, hogy életben maradt a vélhetően szívbeteg férfi.

Barkóczy László

Fotó: Salfay Andras

Megkerestük a hős rendőröket, és már rövid beszélgetés után nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy ami nekünk hősi tett, az számukra a munka része, és gyakrabban futnak bele hasonló helyzetekbe, mint azt mi gondolnánk.

– Járőrszolgálatot láttunk el, és éppen az Esterházy híd alatt jártunk, mikor megláttuk, hogy a közeli büfé előtt egy kerékpáros próbál felszállni járművére – emlékszik Bokor Richárd rendőr főtörzsőrmester. – Mikor járőrtársammal, Benke Flóra őrmesterrel észrevettük, hogy a férfi összeesik, és ráesik a kerékpárja, azonnal megálltunk. Leszedtük róla a biciklit, és próbáltuk szóra bírni. Sajnos beszélni már nem tudott, így a nála talált iratok alapján azonosítottuk. Eközben vette észre a társam, hogy a férfi feje elkezdett vörösödni, és fennakadtak a szemei. Azonnal mértünk pulzust, és mikor nem észleltük az életjeleket, azonnal megkezdtük az újraélesztését és értesítettük a mentőszolgálat munkatársait.

Benke Flóra és Bokor Richárd rendőr járőrök

Mindeközben megérkezett a helyszínre Papp Gergely törzsőrmester, és társa Jáger Odett őrmester, és a helyszín biztosítását követően már négyen felváltva tartották életben, több mint negyed órán keresztül, a kerékpáros férfit a mentők kiérkezéséig.

Jáger Odett és Papp Gergely rendőr járőrök

– Már az esetet megelőzően is láttuk a kerékpárt a büfé oldalának támasztva, és csak bízni tudtunk benne, hogy tulajdonosa nem azzal szeretne majd hazamenni. – folytatta Bokor Richárd. – Sajnos ennél is rosszabb történt, hisz már kerékpárra szállás előtt összeesett az 56 éves férfi.

A mentők kiérkezésekor a rendőrök segítették a beteg hordágyra helyezését. A mentőautóban stabilizálták a férfi állapotát, és mint kiderült, csak a hatékony életmentő beavatkozásnak köszönhette, hogy kórházba tudták szállítani további ellátásra.

A fiatal rendőrök végig szerények, szerintük nem csináltak semmi különöset, hiszen az ilyen feladatok is csak a munkájuk része. Ugyanakkor mégis nyomon követték a férfi sorsát, és tudják azt is, a beteg jelenleg is kórházban van, súlyos, ám javuló állapotban fekszik. Ebből azért kiderült, mégsem „csak egy eset” az ilyen, törődnek azzal, akit megmentettek.

– Munkánk során többször kerülünk olyan helyzetbe, mint a mostani – folytatta Bokor Richárd, és társai is elgondolkodva helyeselnek. – Talán másfél éve, hogy egy öngyilkosságra készülőt sikerült megakadályoznunk abban, hogy kioltsa életét. Már felvágta ereit, és mint kiderült, csak a mi beavatkozásunknak köszönheti, hogy mégis életben maradt.

– Nekem is sikerült időben levágnom a kötélről egy öngyilkos-jelöltet a közelmúltban – vette át a szót Papp Gergely rendőr törzsőrmester. – De volt már, hogy égő házból mentettem ki egy maga tehetetlen férfit.

Ezek váratlan helyzetek, de mint a rendőrök elmondták, nem annyira ritka, mint mi gondoljuk.

A nemrégiben indult PoliceMedic képzésben ugyan mi még nem vettünk részt, de olyan képzést kaptunk, hogy ilyen különlegesnek számító helyzetekben is helyt tudjunk állni – összegezte Bokor Richárd. – Igazából csak azt tettük, amit egy felelősen gondolkodó civil ember is megtett volna hasonló helyzetben.

Azt azért Richárd is elismerte, hogy utóbbi megállapítása kicsit talán optimistára sikerült, de tudja, hogy ha még hasonló helyzetbe kerül, akkor ő, és kollégái is a legjobb tudásuk szerint fognak helytállni. Egyszerűen mert ez a feladatuk.

Számunkra továbbra sem volt kérdéses a hősies helytállás, a mi elismerésünket már most kivívták. Bízunk benne, hogy hamarosan vezetőik is elismerik a fiatal járőrök hősies szerepvállalását, és mi ismét tudósíthatunk róluk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában