az autózás vége

2021.09.28. 17:30

Hamar összejöhet a tizennyolc pont aztán repülhet a jogsi

Megyénkben leg­gyakrabban a biztonság öv használatának elmulasztása és a vezetés közbeni mobilozás miatt kaptak büntetést az autósok a legutóbbi ellenőrzés alkalmával, de sűrűn bírságolták a gyorshajtókat és azokat is, akik a záróvonalat lépték át, illetve az előzés és az elsőbbségadás szabályait szegték meg.

Harsányi Miklós

– Sebességtúllépésnél – a mértékétől függően – 4–8 büntetőpontot is kaphatnak a járművezetők – derült ki a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatójából. A kézben tartott mobiltelefon vezetés közbeni használata miatt három ponttal büntetik a sofőröket, s aki a forgalomirányító fényjelző készülék előtti megállási kötelezettséget megszegi, az nyolc pontra számíthat. Két pontot adnak azoknak, akik az útkereszteződésben állnak meg, míg a záróvonal és a járműforgalom elől elzárt területen áthaladás miatt két pontot szabhatnak ki.

A vezetői engedélyt akkor vonják be, illetve utánképzést akkor rendelnek el, ha a gépjárművezető elérte a 18 pontot. Ha a sofőr pontjainak száma eléri a 13-at, a nyilvántartó automatikusan értesíti a pontok számáról és tájékoztatja az utánképzés lehetőségéről. Tizennyolc pont alatt önkéntes a jelentkezés, felette hivatalból elrendelik.

– Fontos tudni, hogy 18 pont elérése esetén automatikusan hat hónap eltiltást alkalmaz az okmány­iroda – közölte a rendőrség.

A rendőrök legközelebb október 11–17. között tartanak átfogó közlekedési akciót Somogyban. A Roadpol keretében fokozott figyelmet fordítanak a vezetési és pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására is.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában