jégverés

2021.09.01. 09:00

Nagy volt a kár, mégsem kaphatott az adományból

A június 26-ai jégvihar csak Kadarkúton több mint 300 házat rongált meg, és a természeti csapás után összefogás bontakozott ki, hogy megsegítsék a károsultakat. Már kiosztották az adományokból befolyt összegeket, de nem mindenütt elégedettek az eredménnyel. A kadarkúti Lempach Lajosné azt kifogásolta, hogy neki nem jutott a támogatásból.

K. G.

Felbecsülték a kárt a katasztrófavédők, és a szakhatóság munkatársai, de úgy, hogy otthon sem voltam – panaszolta az asszony. – Az utcáról néztek rá a házra, így állapították meg a kár mértékét 25 százalékosra. De szerintem az egész háztető cserére szorul, a lécek elrepedtek. A képviselő-testület rendelete szerint az adományból csak azok részesülnek, akiknél legalább 50 százalékos volt a kár. Tudomásom szerint 36 ház nem kapott az adományból emiatt, a többiek családonként 73 ezer forinthoz jutottak. Attól félek, hogy egy esetleges állami kártalanításból sem részesülök ilyen alapon. Lempach Lajosné az új cserepet már megvásárolta, a tetőlécekre még várnia kell, az alapanyag egymillió forintba kerül.

A viharkárosultak részére összegyűlt több mint 13 millió forint, árulta el Karsai József, Kadarkút polgármestere. A képviselő-testület hozott egy rendeletet arról, hogy a katasztrófavédelem felmérése alapján a befolyt összeget azon tulajdonosok közt osztják szét egyenlően, akik legalább 50 százalékos kárt szenvedtek. A hölgy a listán 25 százalékos kárral szerepelt, a helyzettel nem tudtak mit kezdeni. A katasztrófavédelem és a kormányhivatal felmérése szakszerű és pártatlan volt. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, a kárfelmérés idején a tulajdonosnak nem kell otthon tartózkodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában