light friday

2021.11.05. 14:00

Fontos hogy autónkat felkészítsük az őszi és téli közlekedésre

Láthatósági mellény, kerékpár lámpa, szemüveg tisztító kendő, sőt még neon színű, fényvisszaverős cipőfűzőt, fejpántot is kaphattak a közlekedők péntek délelőtt Kaposvár egyik benzinkútján. A Light Friday kampány keretében a megyében négy helyszínen hívták fel a figyelmet az őszi- téli időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra.

Góz Lilla

Kocsis Istvánné volt az első érdeklődő, aki Füredi úti benzinkúton találkozott péntek délelőtt a rendőrökkel. – Az interneten olvastam erről a kampányról és kíváncsi voltam rá, a rendőrök pedig nagyon kedvesek voltak, megleptek láthatósági mellénnyel, kerékpáros lámpákkal, valamint fényvisszaverő karszalaggal – mondta a kaposvári kerékpáros. Megjegyezte: sokszor félve bringázik, mert nem figyelnek egymásra a közlekedők. Káli Beáta tankolni érkezett és ajándékokkal távozott a benzinkútról.

– Fontosnak tartom, hogy felhívják a figyelmet a téli közlekedésre, én már lecseréltem a téli gumikat, a szervizben fagyállóval, téli ablakmosóval is feltöltötték a kocsi tartályait – árulta el a gépkocsivezető.

– Idén október 25. és december 10. között a Látni és látszani kampány keretében két kaposvári, egy siófoki és balatonlellei benzinkúton osztunk láthatósági eszközöket és felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy az őszi korábbi sötétedésben használják ezeket és ellenőrizzék gépjárművüket – emelte ki el Vácz Edit, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese. Hozzátette: megyeszerte számos műhelyben ingyenes jármű-átvizsgáláson vehetnek részt az érdeklődők. Magyarországon egyébként 2015 óta kis mértékben emelkedett a könnyű sérüléssel járó közúti balesetek száma, az azonban jó hír, hogy a halálos és súlyos balesetek száma kis mértékben mérséklődött.

Felkészíteni szemünket és autónkat

– Mindenképpen fel kell készíteni járművünket a téli időjárásra – mondta Varga Zoltán, a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Hozzátette: fel kell tenni a téli gumikat, ellenőrizni kell a világító berendezéseket, a téli ablakmosó folyadék meglétét. – Magunkat is fel kell készítenünk, a szemüvegeseknek mindenképp ajánlott a látásuk ellenőrzése, a programhoz több optikai szalon is csatlakozott, ahol díjmentesen elvégzik a vizsgálatokat – emelte ki Varga Zoltán. Megjegyezte: nem ritka, hogy a közúti baleset műszaki problémák miatt következik be, mint például a gumiköpeny kopottsága okán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában