Biztonságos ünnep

2021.12.30. 16:00

Nem kell csodafegyver a betörők elriasztására

A karácsony a családdal önfeledten töltött időről szól, hogy ez így is legyen nem árt résen lennünk. Hiszen ilyenkor megnő a betörések és a tűzesetek száma, ezért összegyűjtöttük, mit tehetsz, hogy megóvd otthonod és családod a szeretet ünnepén.

Sonline

Fotó: Shutterstock

A K&H Biztosítós összesítése szerint az ünnepi időszakban átlagosan 1100 kárbejelentés érkezik hozzájuk, melyek átlagos értéke 50 ezer forint.  – A társasághoz jelentett károk esetében nem jellemző a kifejezetten karácsonyi ünnepekhez köthető kártípusok számának jelentős megemelkedése december második felében. A vezeték elfagyások, kisebb lakástűz-esetek illetve betörések az ünnepi időszakban sem haladják meg a bejelentések 1-1 százalékát – olvasható közleményükben. 

Hogy megelőzzük a bajt a fényfüzérek, gyertyák és adventi koszorúk soha ne maradjanak felügyelet nélkül.  Ha pedig hosszabb időre elutazik a család, akkor a betörők ellen is érdemes felkészülni: persze nem úgy, mint ahogyan azt Kevin teszi az ismert moziban. De érdemes bezárni az ablakokat, kiüríteni a postaládát, esetleg meg lehet kérni a szomszédot, nézzen rá néha a lakásra, hogy minden rendben van-e. 

A Rendőrség a következőket ajánlja a betörések megelőzésére: 

  • Otthonról való elindulás előtt mindenképp győződjünk meg arról, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak-e, és a könnyen mozdítható értéktárgyak pedig el vannak-e zárva.
  • Fontos, hogy a betörők ne vegyék észre a lakás elhagyatottságát. Ha hosszabb időre elutaznak, akkor a szomszéd, vagy hozzátartozóink időnként ellenőrizzé, hogy minden rendben van-e a lakással és űrítse a postaládát.
  • Ne tudja idegen, és ne legyen látható a közösségi portálokon sem, hogy a lakás üresen áll.
  • Ha csak egy estére, rövidebb időtartamra megyünk el otthonról, akkor hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy a Tv-t, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak elszaladtak a közelbe!
  • Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki!
  • Amennyiben rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, azt még kis időre is kapcsolják be! Rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét!

– Ne feledjék, hogy az alkalom szüli a tolvajt! Előzzük meg a bűncselekményeket és ne adjunk esélyt a betörőknek, hívta fel a figyelmet a Rendőrség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában