Orvvadászat

2022.03.21. 09:20

Jeladós bikát lőttek ki több millió forint értékben, a tilalom ellenére

A jeladó sem hatotta meg, azokat a vadászokat, akik a tilalom ellenére drága szarvasbikát lőttek ki Marcali környékén.

Sonline

Fotó: Shutterstock

Orvvadászat bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat öt férfival – köztük egy önkormányzati vezetővel és egy hivatásos vadásszal - szemben, akik gímszarvas bikák jogosulatlan elejtésével okoztak jelentős kárt Marcali környéki vadásztársaságoknak.

A vádlottak 2020 augusztusában és szeptemberében Marcali környékén, számukra idegen vadászterületnek minősülő helyszíneken orvvadásztak, melynek során három darab - egyenként 1 millió forint vadgazdálkodási értékű - gímszarvas bikát ejtettek el, ráadásul úgy, hogy az egyik állat kilövése vadászati tilalom idejére esett. Az elejtett gím bikák egyikére a vadak megfigyelését szolgáló GPS jeladó volt felhelyezve, amit az egyik vádlott az állat kilövése után széttört és egy patakba dobott, ezáltal további 900.000,-Ft kárt okozott a sértett vadásztársaságnak.

A vádlottak a gímszarvas bikák trófeáit egyik társuk lakóhelyére vitték, aki a trófeákat kikészítette, majd később eljuttatta a vadat elejtő vádlottnak. 

A hivatásos vadász vádlottnak amiatt is felelnie kell, hogy 2020 decemberében a saját vadásztársaságuk területén 2 darab trófeás gímszarvas bikát lőtt ki és tulajdonított el jogtalanul, mielőtt azonban a lopott vadakkal az otthonába ért volna, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőrei intézkedés alá vonták, és a vadakat lefoglalták.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában az önkormányzati vezető vádlottal és hivatásos vadász társával szemben végrehajtandó, míg a másik három vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában