Botrányos replikák

2022.05.30. 15:13

Siófokra vezetnek a festményhamisítási ügy szálai

Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens műalkotásnak tűnő replikákat is lefoglaltak a rendőrök, miután nyolc megyében, huszonegy helyszínen tartottak kutatást egy kiterjedt festményhamisítási ügy miatt. Információink szerint Siófokon is foglaltak le replikákat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály (KR NNI NYFO VVO) műkincsvédelmi nyomozói április végén tartott összehangolt akciót a  Somogy és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Keszthelyi és a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársaival közösen. Ennek során nyolc megyében huszonegy helyszínen százhúsz festményt foglaltak le, valamint a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is, amelyekkel tizenhét személy hoztak kapcsolatba. 

A műkincsvédelmi nyomozók információi alapján széles körben kezdett el terjedni hamis festmények eredetiként történő árusítása, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlókat. Volt olyan híres festmény, amiről több reprodukció is született, hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék.

A legkeresettebb festők között ott volt Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, de még Caravaggio, Picasso és Rubens is. Az ő műveikről készült másolatokat igyekeztek eredetiként eladni.

 

A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztották alá. A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek.  

A nyomozás jelenlegi szakaszában a további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik. Megkerestük a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumot, amely nem érintett az ügyben. 

– Ezek a festmények általában 50 milliótól kezdődnek és több százig is mehetnek ha Rippl-Rónairól van szó, a kukoricás képeket szokták hamisítani, mert az a legértékesebb. Múzeum ajándékozással gyarapítja festményeinek számát, volt már hogy három darab Rippl-Rónai képet kaptunk egy elhunyt hölgy hagyatékából. Vásárolni ritkán szoktunk, ugyanis az említett festők alkotásai annyira drágák, amelyre intézményünknek nincs forrása, mondta megkeresésünkre Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója. 

Hozzátette: az egy galéria felelőssége, hogy kitől, mit vásárol. Mi nem is szakértünk, nem ad ki szakvéleményt semmilyen festményről, mi nem szeretnénk az intézményünk jóhírnevével emberek visszaéljenek vagy rossz színben tüntessék fel. 

Az eset okán hívja fel arra a figyelmet, hogy eredeti festmények másolatának olyan módon való értékesítése, melynek során a vásárló azt hiszi, hogy a műalkotás eredeti verziójához jutott, bűncselekmény. Így kérjük, nagyértékű műalkotások értékesítésénél erre legyenek tekintettel. A vásárolni szándékozókat pedig óva intjük a tisztázatlan eredetű műkincsek megvásárlásától.  

Fotók forrása: police.hu 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában