Bűnszövetség

2022.05.13. 09:25

Százmilliós hitelcsalás Somogyban: csaknem ötvenen érintettek

A Kaposvári Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat nyolc vádlott, valamint 37 fiktív hitelfelvevőként közreműködő társukkal szemben, akik hamis okiratokat felhasználva százmilliós nagyságrendben igényeltek kölcsönöket magyar bankoktól.

K.G.

Fotó: Shutterstock

A vádlottak közül ketten a pénzügyi szférában dolgoztak, és felfigyeltek arra, hogy a magyar pénzintézetek a hitelügyintézések során a külföldi munkáltatói igazolásokat is elfogadnak, ezért megállapodtak abban, hogy olyan embereket hajtanak fel, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében hamis külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokkal magyar bankoktól személyi kölcsönt igényelnek, majd a felvett kölcsön összegét elosztják egymás között. 

A részfeladatokat megosztották egymás között: volt, aki a külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokat hamisította meg, míg másikuk személyesen kísérte el az ügyfeleket hitelügyintézésre budapesti, kaposvári, siófoki, illetve szegedi bankfiókokba. Hét magyarországi pénzintézetet károsítottak meg, összesen 335 millió forint összegű kölcsönt igényeltek, melyből végül 110 millió forintot meg is kaptak.

 A somogyi rendőrök 2021 májusában csaptak le az elkövetőkre, és a vezető szerepet vállaló négy embert letartóztatták. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a csalássorozatot szervező vádlottakkal szemben 8 és 12 év közötti börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, míg a további elkövetőkkel szemben végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. 

 

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában