Megelőzés

2022.07.22. 14:08

A biztonsági öv életet menthet!

Az elmúlt napokban a megyében történt közúti közekedési balesetek tükrében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gyermekekkel közlekedők figyelmét.

Sonline

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A közúti közlekedés biztonságán belül a gyermekbalesetek alakulása az egyik rendszeresen visszatérő kérdés. Oka, hogy a gyermekkorúakat érő közlekedési balesetek általában a legmegrázóbb, legnehezebben feldolgozható események közé tartoznak. A gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői közé tartoznak, akik általában gyalogosként vagy kerékpárosként vesznek részt a forgalomban. A járművek utasaiként pedig alapvetően a sofőrök vezetési stílusától, jogkövető magatartásától függ testi épségük, életük. A járművezetők felelőssége óriási a gyermekek közúti baleseti sérülései vonatkozásában.

A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai (kormány, visszapillantó tükör) okozta sérüléseket.

Magyarországon a biztonsági gyermekülések használatát a KRESZ 2002. január 1-jén hatályba lépett módosítása tette kötelezővé. A szabály megszegése szankciót von maga után, a bírság pedig a gépjárművezetőt terheli. A gyermekbiztonsági rendszer speciális védőeszköz, amely elsősorban közlekedési baleset esetén nyújt védelmet. Használata megakadályozza, hogy a gyermek az ütközés következtében kiessen, ami az esetek többségében tragédiához vezet, továbbá a rendszer használata jelentősen csökkenti a személyi sérülés kialakulásának veszélyét.

Kérjük, hogy az autóban ülők mindannyian használják a biztonsági övet saját biztonságuk érdekében! A jármű vezetője indulás előtt hívja fel utastársai figyelmét is arra, hogy rögzítsék magukat!

…hogy mindenki hazaérjen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában