After

2022.07.11. 18:01

A Sound után több drogot is kimutattak a Balaton vizéből

Drámaian emelkedik meg a Balaton kábítószertartalma a Balaton Sound ideje alatt Zamárdi térségében, állapította meg egy hazai kutatás.

K.G.

Fish Antibiotics Contaminants

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem munkatársai 2017 óta folytattak ilyen tárgyú vizsgálatot, természetesen a covid alatti szünetekkel. Összesen 11 szert azonosítottak a vízben: kokaint, ketamint, a tramadol nevű fájdalomcsillapítót, amfetamint, és metamfetamint, illetve az ecstasyhoz köthető vegyületeket. A kutatók a Balaton vizét Zamárdinál, a Balaton Sound területén, a tóparthoz 35 méterre elhelyezett három mérési ponton, illetve két távolabbi, 6–8 kilométerre elhelyezett kontrollponton vizsgálták. A méréseket több különböző időpontban végezték: a fesztivál előtt 3 hónappal, majd egy héttel, valamint a Sound után egy nappal, egy hónappal, és 4 hónappal később. Bár a drogkoncentráció nem volt túl magas, azt tovább vizsgálják, hogy mit okoz a kábítószerek átmeneti jelenléte a vízi élővilágban.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában