Helyi kék hírek

2022.10.07. 13:49

Továbbra is kézben tartják öt település biztonságát a nagybajomi tűzoltók

Javítási munkálatok közben keletkezett tűz egy nagybajomi csarnok szerelőműhelyében. A lángok átterjedtek a javított jármű környezetére is, egy dolgozó pedig füstmérgezést szenvedett és nem sikerült kijutnia az épületből – ez volt a feltételezése a pénteki gyakorlatnak, amelyen Nagybajom Önkéntes Tűzoltó Egyesülete bizonyította szakmai felkészültségét.

Fotó: katasztrófavédelem

Hegesztett - a feltételezés szerint - a műhely munkatársa, amikor tüzet okozott. Azonnal megpróbálta megfékezni a lángokat, de sok füstöt lélegzett be és elvesztette az eszméletét. A rövid idő alatt helyszínre érkező tűzoltók a helyzetértékelést követően légzőkészülékben behatoltak műhelybe. Az épületet - a sérült után kutatva - hangos kiabálás kíséretében átvizsgálták, kérdésükre azonban, hogy „van itt valaki?”, nem érkezett válasz. A dolgozó elájult, a földön fekve találtak rá. A sérültre mentőkámzsát helyeztek, majd kimentették a füsttel teli épületből. A beavatkozó állománynak több vízsugárral sikerült elfojtania a feltételezett tüzet.      

Fotós: katasztrófavédelem

Az évente esedékes minősítésen, a gyakorlat sikeres végrehajtásával az egyesület újabb egy évre megszerezte a jogosultságot az önálló beavatkozásra. Nagybajom és közvetlen környezetének biztonságát továbbra is 21 taggal garantálja az egyesület.

Wéber Antal tű. dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kijelentette: az önkéntesek a mindennapokban is bizonyítják, hogy Nagybajom, Kutas, Pálmajor, Kiskorpád és Jákó mentő-tűzvédelme egy felkészült társaság kezében van. Az egyesület vállalta, hogy a riasztást követő 15 percen belül megkezdik a vonulást, így az elsőként beavatkozók hamarabb érkezhetnek a helyszínre, hiszen a böhönyei önkormányzati tűzoltóság 11 kilométerre, a kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság pedig 23 kilométerre van Nagybajomtól.

A nagy múltú egyesület életében most azonban újabb mérföldkő következett, ugyanis új tűzoltószertár ad otthont az 1888-ban Önkéntes Tűzoltó Testület néven alakult társaságnak.

Pirka Mátyás, Nagybajom város polgármestere büszkeségének adott hangot az ünnepségen, egyben köszönetét fejezte ki az önkénteseknek felelősségvállalásukért. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, a Dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos is gratulált az önkénteseknek, akiket példaként állított a település lakossága elé. 

Fotós: katasztrófavédelem

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában