Megelőzés

2022.11.10. 15:56

Az online világ veszélyeire hívták fel a figyelmet

A kaposvári bűnmegelőzési szakemberek a Magyar Pünkösdi Egyház Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatától érkezett felkérésre 2022. november 8-án a nagybajomi művelődési házban tartottak ismeretterjesztő foglalkozásokat nevelőszülők részére.

Sonline

 

A kiberbiztonsággal kapcsolatban az előadók hangsúlyozták, hogy ugyan 100%-os biztonság nincs, de a biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével a kockázatok csökkenthetők!

Cyberbullying, mint jelenség:

Az internet névtelenségébe burkolódzva sokan úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek, besározhatják, megalázhatják a másikat. Az angol nevén cyberbullyingként is emlegetett jelenség legalább olyan veszélyes, mint annak offline verziója, nem egy esetben végződött már tragédiával.

Az így szerzett sebek hosszú távú károkat eredményezhetnek - főleg a - a gyermekek személyiségfejlődésében. A következmények között lehet az önbizalomvesztés, alacsony önértékelés, ingerültség, folyamatos stressz, szorongás, dezorientáltság, teljesítménycsökkenés, a bizalmi kapcsolatok megromlása, elszigetelődés, önkárosító viselkedésformák, súlyos mentális, pszichés és pszichoszomatikus betegségek kialakulása, végső esetben pedig az öngyilkossági kísérlet is.

Az internet használata során számos veszély fenyegeti a felhasználókat és számítógépeiket, okostelefonjaikat, tableteiket. Ezekkel szemben a megfelelő biztonsági intézkedésekkel és magatartási szabályok tudatos betartásával lehet védekezni.

A rendőrség tanácsai a virtuális térben történt áldozattá válás megelőzése érdekében:

  • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
  • Használjon erős, hosszú jelszavakat a közösségi oldalakhoz (Google, Facebook)! Ha szükséges tárolja őket jelszókezelő alkalmazásban.
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
  • Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
  • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
  • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
  • Belépéskor inkább gépelje be az URL címet, mintsem a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
  • Online bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.)! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
  • A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában