Rajtaütés

2022.12.08. 15:26

Lecsapott a NAV: minden melós feketén tolta az ipart

Kockázatelemzés alapján bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy társaságra, akinek partnere úgy vállalt el építőipari munkát, hogy a kivitelezéshez nem is volt elegendő alkalmazottja. A partnercégnél 130 millió forintnyi áfatartozásra is fény derült. Az összeg a vizsgálat végéig csaknem teljes egészében megtérült.

Sonlne

1077091175

Fotó: kakteen

A NAV a kivitelezés helyszínén ellenőrizte az építőipari vállalatot. Az előzetes kockázatelemzés megállapításai beigazolódtak: a kivitelező minden alkalmazottja feketén dolgozott a munkaterületen. A helyszíni eljárásban nemcsak ez került a jegyzőkönyvbe, hanem a vállalkozás tulajdonában álló és a munkavégzéshez használt gépekről, eszközökről és egyéb releváns körülményekről is feljegyzés készült.

Ezzel egyidejűleg a kivitelező telephelyén is ellenőrzött a NAV: a revizorok számtalan szabálytalanság miatt intézkedtek. A megrendelő telephelyén rögzített jegyzőkönyv részletes megállapításainak köszönhetően a végrehajtók 90 millió forint értékben foglaltak le ingóságokat - főként munkagépeket és fuvareszközöket -, és a vállalkozó számláit is zárolták a feltárt 130 millió forintos vagyoni hátrány fedezetéül.

A NAV több szakterületének megyéken átívelő, összehangolt munkája nemcsak a költségvetésnek, hanem a gazdaság szereplőinek is hasznos. A jogszerűen működő, tisztességes vállalkozók is profitálnak a NAV ellenőrzéseiből, mivel ezeknek piactisztító hatása van. Javul az adómorál, és a piaci szereplők pozícióját nem rontják törvénytelenül működő versenytársaik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában