Fotók, Hang

2023.02.08. 10:24

Kisfiút és nagypapáját mentették ki a törökországi romok alól a kötelesek

Eddig még nem aludtak egy órát sem, éjjel-nappal dolgoznak a somogyi Kötél egyesület tagjai, akik kedd hajnalban érkeztek meg Törökországba, ahol a földrengés miatti sérültek felderítésében segítenek. Sikerült egy másfél éves kisfiút és nagypapáját kimenteniük.

Góz Lilla

A hétvégén a vihar miatt kidőlt fákat vágták, majd érkezett a telefon, hogy a török földrengés miatti sérültek felderítésére egy magyar mentőcsapat indul.

– Majdhogynem a fűrészgéppel a kezünkben érkeztünk a repülőtérre, Isztambulban egy nagy hózivatar miatt várnunk kellett másfél órát, miután megérkeztünk, azóta nem álltunk meg, még nem aludtunk, majd hazafele a repülőn pihenünk – mondta el Bodó László, a Kötél egyesület vezetője, aki fiával, Ifjabb Bodó Lászlóval segít a romok alól kiszabadítani a bajba jutottakat. Egy egész utcasornyi területen dolgoznak Hatayban a kaposvári Kötél egyesület tagjai. Itt az összes tömbház romba dőlt.

– Negyedóránként evakuáljuk a kutató csapatokat, akik a betonban vannak, csak szerda reggel egymás után négy utórezgést éltünk meg – mondta el Bodó László, aki örömmel mesélte, hogy sikeres mentésen is túl vannak. – Egy másfél éves kisfiút és nagyapját sikerült kiszednünk a romok alól, a kutyák jelezték, hogy ott vannak, majd a kamera is megerősítette és mikor hoztuk ki őket a helyi lakosok tapssal köszönték meg a segítségünket – mesélte Bodó László.

Mikor telefonon elértük a kaposvári életmentőt, akkor is mindössze pár perce volt, mert egy 15 éves Ali nevű srác és édesapja kiszabadításán dolgoztak. Négy emeletnyi vasalt betonszerkezetet kell törniük, hogy ki tudják őket hozni a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjaival. 

– Nagyon sokan vannak az utcán, vagy autójukban alszanak, várják, hogy hozzátartozójuk előkerüljenek és félnek az utórezgések miatt is, jönnek hozzánk, hogy itt lehet az apja, anyja, gyereke, segítsünk nekik – mondta el Bodó László. Hozzátette: nincs híradás, a térerő is akadozik. A segélyszervezetek próbálják segíteni a lakosok és a mentőcsapatok ellátását. 

– Ivóvíz- és élelemhiány van, volt, hogy összeverekedtek a lakosok az adományokért – jegyezte meg Bodó László. Mínusz öt fok volt éjszaka, versenyt futnak az idővel. – A szakmánkban azt tartják, hogy száz óráig van értelme keresni élő embert, addig biztos maradunk – emelte ki a kaposvári életmentő. Megjegyezte: a 16 ezer négyzetméteres kárterületen öt helyszínen dolgoznak magyar mentőcsapatok a nap 24 órájában.

Már tizenkét életet mentett a HUNOR

Egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában dolgozik a magyar tűzoltókból álló HUNOR mentőcsapat. Az éjszaka több túlélőt sikerült a romok alól kimenteniük, így összesen tizenkét túlélőt találtak meg és emeltek ki a romok alól. A mentés során hét ember holttestét is kiemelték.

Csak a magyar csapat dolgozik a nap huszonnégy órájában, a többi mentőcsapat éjszakára leáll. A magyar tűzoltók nyolc óránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő.

Tizenhat szakemberrel megérkezett Törökországba a TEK speciális egysége is. A kilenc egészségügyi és a hét alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakember a HUNOR mentőszervezettel közösen fog dolgozni.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában