Fotók

2023.02.10. 11:30

Sokmilliós kárt fújt a szél a kaposvári temetőkre

Sírkövek is törtek a szombati szélviharban Kaposváron. A felmérések alapján a Nyugati temetőben elenyésző a kár, a Keletiben viszont annál több gondot okozott a viharos időjárás. Fák dőltek sírokra, épületekre, és a doni emlékmű is megrongálódott.

Turbéki Bernadett

Kettétört fenyőfa dőlt a portásfül­kére, és ugyanitt a visszapillantó tükör is eltört a Keleti temető Mező utcai bejáratánál. Ugyanezen az oldalon dőlt a legtöbb fa a sírokra, több millió forintos kárt okozva. Fedlapok, sírkövek, járdák, kovácsoltvas kerítések és emlékkövek is sérültek. 

– Ezen az úgynevezett gledicsei soron krisztustövisből fákat neveltek, amelyek elöregedtek, gyökerük nincs, a kerítést szakítják be, amikor kidőlnek. Tavaly, pont egy évvel ezelőtt ugyanígy letarolta a szél a temetőket – emlékeztetett Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője. 

– Az épületekre kötöttünk felelősségbiztosítást, ám a sírok magántulajdonban vannak, nagyon komplikált lett volna biztosítást kötni rájuk. A temetőüzemeltetés valamilyen szinten jótáll a károkért, az összetört sírokat helyreállítjuk. A műkőből készült sírkövek könnyebben, a nemes kőből, márványból, gránitból készültek nehezebben rehabilitálhatók – mondta az ügyvezető, aki azt is elárulta: nem értesítik külön-külön az elhunytak hozzátartozóit, s folyamatosan javítják ki a sírokat. 

– A nyughelyek rendbetétele nemcsak anyagi, hanem érzelmi kérdés is. Úgy tapasztaltuk, az érintettek tudomásul vették, ami történt. A tavaly januári vihar után előfordult, hogy olyan jól sikerült a sírkő cseréje, hogy a család észre sem vette, hogy új követ kaptak. A mostani viharban a legnagyobb szomorúságunkra a doni emlékmű is jelentősen megsérült, amelynek javítására árajánlatot kértünk Fusz György szekszárdi művésztől – mondta Puskás Béla. 

A Keleti temetőben a legtöbb kidőlt fa hárs volt, amelyek többségét daruskocsival tudták csak eltávolítani. Kivágásukhoz az önkormányzat engedélye szükséges. A temető fasorai a polgármesteri hivatalhoz, a parcellákban lévő fák a temetőüzemeltetéshez tatoznak. A Keleti temetőben 670 fa áll, ha ezek közül egy-egy veszélyesnek ítélt fát kivágnak, azokat nagyon nehéz pótolni, mert a nagy fák árnyékában nehezen fejlődnek a fiatal csemeték. Ráadásul ha egy fát kivágnak, kettőt kell a helyébe telepíteni. A Nyugati temetőben a korábbi években megritkították az elöregedett, veszélyessé vált faállományt, ezért ott nem jelentős a kár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában