Verseny

2023.03.28. 07:00

Bicajon mérték össze ügyességüket Szőlősgyörökön

A Somogy Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársai 2023. március 22-én rendezték meg a Ki a mester két keréken?, illetve a Kerékpáros Iskola Kupa versenyeket a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában Szőlősgyörökön.

Sonline

A Kerékpáros Iskola Kupán 5-8. osztályos diákok indulhattak, míg a Ki a mester két keréken?  versenyre 10-12 év közötti fiúk és lányok nevezését várták a szervezők. Az indulók rátermettségüket egy ügyességi pályán mutathatták be, az elméleti tudásukat pedig a kerékpáros közlekedési szabályok ismeretében tesztelték.

A versenyek célja a gyerekek közlekedési ismereteinek bővítése, valamint kerékpáros ügyességi- és szabályismeretük fejlesztése, mellyel kapcsolatban a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a következőket tanácsolja:

•          Minden manőver, amely irányváltoztatással jár, fokozott figyelmet követel. Mindig szigorúan tartsák be a KRESZ előírásait, és figyeljenek közlekedési partnereik reakcióira!

•          Természetesen csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyenek részt a forgalomban, lehetőleg kerékpáros bukósisakban! A kerékpáros fejvédő használata mindenképpen ajánlott gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sisak védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, illetve ütközés során keletkező energia jelentős részét. A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik járműnek, vagy az úttestnek. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.

•          A közúti forgalomban lévő kerékpár legyen felszerelve az alábbi, kötelező tartozékokkal:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés,
  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • csengő
  • elől fehér, vagy kadmium sárga fényt adó lámpa,
  • hátul piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző, folyamatosan égő vagy villogó lámpa, továbbá egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő,
  • legalább az első keréken 1 darab borostyán sárga színű, oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma).

•          Az éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között láthatatlanná váló, kivilágítatlan kerékpárosok nem is gondolnak arra, hogy minden másodpercben halálos veszélynek vannak kitéve, hiszen a járművezetők már csak akkor fogják meglátni őket, amikor már késő. A láthatósági eszközök használatakor is figyeljünk a jogszabályi előírások maradéktalan betartására!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában