Állatkínzás

2023.03.06. 07:38

Eltilthatják az ebtartásról a marcali állatkínzó nőt

Összehangolt ügyészi intézkedés keretében a Marcali Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt, míg a Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakága keresetet nyújtott be azzal nővel szemben, aki nem gondoskodott megfelelően a kutyájáról, amivel majdnem az állat pusztulását okozta.

K.R.

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Katoosha

Az asszony fia 2022 év tavaszán hazavitt egy „bull” fajtájú keverékkutyát, melyről a vádlottnak kellett volna gondoskodnia.

A nő ennek ellenére hónapokon keresztül, egészen ezév augusztusáig nem adott megfelelően enni és inni az állatnak. Az állat ennek következtében kiszáradt és alultáplálttá vált. A legyengült kutya csak azért nem pusztult el, mert a vádlott szomszédjai több alkalommal ellátták élelemmel és vízzel.

Az asszony ezen kívül a kutyát egy rövid, forgókapocs nélküli láncon tartotta, így az eb a szükségleteinek megfelelően mozogni sem tudott, illetve rajta egy kezeletlen nyílt seb miatt rovarok, és más élősködők jelentek meg. A kutya állapota miatt végül állampolgári bejelentés érkezett a Marcali Rendőrkapitánysághoz, amely nyomást rendelt el, és az állatot az asszonytól lefoglalta.

A Marcali Járásbíróság a 2023 februárjában meghozott büntetővégzésével – az ügyészi váddal egyezően - mondta ki bűnösnek a nőt, akivel szemben 1 év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Ezzel egyidejűleg a Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakága az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján, közérdekvédelmi jogkörben eljárva keresetet nyújtott be a Kaposvári Törvényszékre azért, hogy – a kutyák megfelelő tartására sem szándékkal, sem lehetőséggel nem rendelkező - nőt tiltsák el az ebtartástól.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában