Mindenki hazaérjen

2023.03.20. 11:49

Hogyan közlekedjünk balesetmentesen kerékpárral?

A somogy vármegyei rendőrök tapasztalatai alapján sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, illetőleg azokat szándékosan hágják át.

Sonline

A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy a kerékpárosok jelentős része kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amely cselekményükkel veszélyeztetik és irritálják a gyalogosokat. Jellemző még, hogy nem szállnak le a bicikliről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak. A biztonságos közlekedéshez szabálykövető magatartás szükségeltetik, ezért aki a szabályokat szándékosan megszegi, az szankcióra számíthat.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság mindamellett kiemelt figyelmet fordít a baleset-megelőzésre és az alapvető szabályok megismertetésére, a szakemberek folyamatosan megújuló, játékos-oktatóprogramokkal látogatják az óvodásokat, valamint az általános iskolásokat. A zavartalan közlekedés biztosítása érdekében pedig rendszeres közúti ellenőrzésekkel - a polgárőrséggel és a társszervekkel szorosan együttműködve – folyamatosan ellenőrzik a közlekedők biztonságát.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei az alábbi tanácsokkal szolgálnak a kerékpárosoknak:

•          Minden manőver, amely irányváltoztatással jár, fokozott figyelmet követel. Mindig szigorúan tartsák be a KRESZ előírásait, és figyeljenek közlekedési partnereik reakcióira!

•          Természetesen csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyenek részt a forgalomban, lehetőleg kerékpáros bukósisakban! A kerékpáros fejvédő használata mindenképpen ajánlott gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sisak védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, illetve ütközés során keletkező energia jelentős részét. A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik járműnek, vagy az úttestnek. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.

•          A közúti forgalomban lévő kerékpár legyen felszerelve az alábbi, kötelező tartozékokkal:

•          Az éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között láthatatlanná váló, kivilágítatlan kerékpárosok nem is gondolnak arra, hogy minden másodpercben halálos veszélynek vannak kitéve, hiszen a járművezetők már csak akkor fogják meglátni őket, amikor már késő.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában