Tanácsok

2023.03.25. 13:55

Pillanatok alatt kész a baj, ha óvatlan módon égetjük a zöldhulladékot

Az elmúlt héten többször kérték a somogyi tűzoltók segítségét, mert a hirtelen feltámadó szél következtében az égetést végző lakosok nem bírták kordában tartani a tüzet. Lakóházak is veszélyben voltak, de akadt ahol egy garázs vált a lángok martalékává, másutt a lángok a szomszédság kertjében pusztítottak.

Sonline

Az elmúlt napok száraz és egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak. A hétvégén azonban megvastagszik a felhőzet, így a növényi hulladék elégetéséhez kellő körültekintésre lesz szükség.

Az első és legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy csak azokon a településeken engedélyezett a zöldhulladék-égetés, ahol erről az önkormányzat rendeletet hozott – figyelmeztetnek közleményükben a somogyi tűzoltók. Ez a rendelet viszont csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

A héten Bonnyánál több hektárnyi nádas égett le, de a múlt hétvégén húsznál is több szabadtéri tűzhöz riasztották a somogyi katasztrófavédőket.

Így is végződhet....

Vagy éppen így: 

A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a kertészkedőket, hogy ha mindenképp égetéssel szeretnének megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljenek:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni!
  • Legyen a közelben víz vagy homok, illetve szerszám, amivel - ha feltámad a szél – a tüzet el lehet oltani!
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát kordában tudnak tartani!
  •  Számoljanak az ugrótűzzel! A szél ugyanis az izzó zsarátnokokat messzire repítheti, meggyújtva az erdőt, a nádast, olykor a szomszéd fa épületeit. Ezért az égetés után mindig győződjenek meg róla, hogy teljesen kialudt a tűz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában