Leesett a deszkáról

2023.03.13. 18:35

Szörföst mentettek hétfőn a Balatonból

K..R.

illusztráció

Fotó: Németh Levente

Délután kettő óra előtt érkezett egy telefonos bejelentés a vízimentőkhöz, miszerint bajba került egy windszörfös a Balaton nyugati medencéjében, közölte szerkesztőségünkkel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Gyorsan kiderült, hogy nem egy, hanem két szörfösről volt szó, de csak egyikük került bajba. Mindketten a keszthelyi Helikon strandról indultak el, majd Balatonberény felé vették az irányt. Egyikük azonban valamilyen technikai probléma folytán elhagyta a deszkáját, így nem tudott továbbhaladni. Ezt követően közvetve érkezett a telefonos segélyhívás. A vízimentők központja többszöri telefonos próbálkozás után egyeztetni tudott a bajbajutottal, aki pontosította a helyszínt, és részletezte problémát.

A téli készenléti ügyeleti formában működő vízirendőrség (BVRK) és a vízimentők (VMSZ) a mentés gyors megszervezését követően azonnal megkezdték a bajbajutott felkutatását. A VMSZ „Kenese Lomac” nevű mentőhajója két vízirendészeti járőrrel és egy vízimentővel a fedélzetén rövid időn belül a heylszínre érkezett.

A mentőhajó megérkezésekor ketten ültek egy deszkán. Ugyanis szerencsére a bajbajutottal maradt végig társa, együtt várták meg, hogy megérkezzen a segítség. A segítő társ a saját eszközén, a széllel elindult vissza a strandra, a bajbajutottat pedig vitorlájával együtt a VMSZ mentőhajó vitte partra.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kiemelte: a jó idő közeledtével fokozottan ügyelni kell a biztonságra és felkészülten kell a vízre szállni! Hangsúlyozták: mindig legyen rajtunk megfelelő ruházat és mentőmellény, valamint ne feledjük, hogy a Balaton még csak 7 fokos.  

Ezek mellett fontos, hogy rendelkezzünk segítséghívásra alkalmas eszközzel is: lehetőleg okostelefonnal, amelyen megtalálható a frissített BalatonHelp applikáció, amely a pontos GPS koordinátánkat adja meg a vízimentő központnak, így még hamarabb megérkezik a segítség.

A nyári szezonon kívüli időszakban is folyamatos készenléti ügyeletben vagyunk, pont az ilyen és ehhez hasonló esetek okán. A mai napon a fedélzeten a Balatoni Vízirendészeti Rendőrfőkapitányság két dolgozója Dóczi Péter és Anka Zsolt, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat és Önkéntes Tűzoltó Egyesület hajóvezetője, Bagyó Nóra volt a fedélzeten.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában