Tilosban

2023.05.30. 11:33

Visznek mindent a halastavakból a rapsicok

Orvhalászok legutóbb Zamárdiban buktak le, a rapsickodások csaknem fele a Balatonhoz köthető, s az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például gereblyézve, emelőhálóval vagy sorhoroggal fogják a halakat.

Harsányi Miklós

– Engedély nélkül legutóbb május közepén horgásztak a tavunkon, s amikor halőrünket meglátták a fiatalok, abban a pillanatban hárman háromfelé szaladtak. – mondta Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára. – Horgászbottal próbálkoztak a zsilip mellett, a befolyóároknál, de ezúttal lebuktak. 

Egy részmunkaidős és öt főállású halőr vigyáz a horgásztóra. Vízen, motorcsónakkal és tópartról egyaránt ellenőriznek. Távcsövek is segítik a csapat munkáját, s ha eredményesen szerepelnek a Mohosz-pályázaton, akkor már az idén nyáron egy éjjellátóval gyarapodhatnak. Tormási István hangsúlyozta: az egyesület 2010 óta üzemelteti a tavat, s az első néhány évben gyakran okoztak gondot a rapsicok. Akadt olyan, aki hálózott, más villát vagy csapóhorgot használt. – Vittek mindent, amit csak tudtak: a keszegtől a pontyon át a süllőig, harcsáig bármit elloptak. A fokozott ellenőrzés következtében azóta lényegesen jobb a helyzet. 

Gál László, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület elnöke azt mondta: bár náluk jelenleg négy kamera van a tóparton, legalább három új készülékkel szeretnék bővíteni a hálózatot. A bejövő forgalmat, a halőrházat és a tavat is pásztázzák. Sokat javult a fegyelem, legutóbb a tavaly őszi haltelepítés után akadt dolga a halőrnek. Egy horgász nem olvasta el a felhívást, miszerint egy héten át nem lehet pontyra horgászni és a tilalom ellenére elvitte a halat. A fegyelmi bizottság fél évre eltiltotta, épp most, május közepén válthatta ki ismét a területi jegyet. 

Az ellenőrzést tovább folytatják, csütörtökön 2000 süllőivadékot telepítenek a tóba, amit a megyei horgászszövetségtől kaptak. 

Két év büntetés 

Állampolgári bejelentés alapján a rendőrök tetten értek két férfit, akik Zamárdiban, a Balatonból eredő vízelvezető árokból tiltott eszközzel és tiltott módon, hálóval és vasvillával halásztak – adta hírül a rendőrség. A két tiszabői lakost előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra. 
– Somogyban 2021 óta közel egy tucat büntetőeljárás indult orvhalászat miatt – közölte Batta Zsolt Iván, az SMRFK sajtóreferense. – A bűncselekmények csaknem fele a Balatonhoz köthető, de a belső-somogyi tavakon, csatornákon is buktak már le orvhalászok. Az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például „gereblyézve”, emelőhálóval, sorhoroggal vagy szigonnyal fogják a halakat, ami azonban tilos és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A balatoni vízirendészet hajós ellenőrzése a jeges időszak kezdetéig, december közepéig tart, azt követően a parti sávban kísérik figyelemmel a vízterületet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában