előzetes letartóztatás

2017.10.10. 11:47

Államtitkárnak adta ki magát – óriási csalás derült ki Somogyban

Öt ember előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn a Kaposvári Járási Bíróság, miután helyt adott az erről szóló, a különösen nagy kárt okozó csalás bűntett, és más bűncselekmény miatti ügyészi indítványnak. Úgy tudjuk, a gyanúsítottak 80 millió forintért azt ígérték egy vállalkozónak, hogy több százmilliós állami pályázatokat nyerhet. A gyanúsítottak közül többen a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak adták ki magukat.

Sonline

Csapó Gábor, a Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt öt gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte a Kaposvári Járási Bíróságon.

A Kaposvári Járásbíróság megalapozottnak találta az őrizetben vett férfiak terhére rótt bűncselekmények alapos gyanúját. Matusik Gertrúd, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője elmondta: a gyanúsítottak ellen a Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság folytat nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás, valamint kábítószerfogyasztással elkövetett, kábítószer birtoklás vétségének megalapozott gyanúja miatt. Hozzátette: a bíróság indokoltnak tartotta az előzetes letartoztatás elrendelését, mert szabadlábon hagyásuk esetén fenn áll a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, illetve annak veszélye is, hogy tárgyi bizonyítékokat és okiratokat semmisítenek meg.

Az öt férfi elhitette a sértettel, hogy egyiküknek államtitkárként döntési jogosultsága van európai uniós pályázatok elbírálásában, és meghatározott pénzösszeg ellenében segítséget nyújt neki vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez. Információink szerint az öt gyanúsított 80 millió forintot kért azért, hogy több száz millió forint állami pályázatokhoz segítsék a vállalkozót.

Információink szerint a csalók fekete kommandós ruhába öltöztek, az igazihoz megtévesztésig hasonlító fegyverutánzatokkal jelentek meg. Arra is ügyeltek, hogy beszerezzenek egy olyan autót is, amilyet a TEK műveleti egységei használnak, sőt, kék fényű, megkülönböztető jelzést biztosítót villogót is felszereltek rá. A csalást a Nemzeti Védelmi Szolgálat leplezte le, az öt férfit a Terrorelhárítási Központ fogta el múlt pénteken.

A gyanúsítottak fellebbeztek, védőjük kérte a házi őrizet elrendelését, de ezt elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában