Végzetes mustgáz

2017.08.30. 17:30

Óvatosan menjünk a pincébe, ha forrnak a borok

Természetesen nem holmi mumusra, vagy szörnyre gondolunk. A nyár végeztével a szőlőbirtokosok már a szüret időszakára koncentrálnak. Ezen periódus legnagyobb veszélyforrása a mustgáz.

Böcz Zoltán

Annak ellenére, hogy könnyen megelőzhető, elkerülhető a baj, szinte egyetlen év sem telik el tragédia nélkül. A mustgáz tulajdonképpen nem más, mint a szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése során keletkezik. Ez színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Ezért van az, hogy zárt térben a levegőt kiszorítva oxigénhiányos környezet keletkezik. Ha nem jut elég oxigén a szervezetünkbe, az szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, de akár halált is okozhat.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra hívja fel a szőlősgazdák figyelmét, hogy a borospincék szellőztetésével mérsékelhető a probléma. A baj különböző szén-dioxid-érzékelők felszerelésével könnyen megelőzhető. A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a közismert gyertyás módszer. A katasztrófavédők azonban kiemelik, hogy fontos hogy a láng ne vállmagasságban legyen, hiszen először a pince alsó része telik meg szén-dioxiddal. A szakemberek azt javasolják, hogy egy lapátra, vagy más kerti szerszámra helyezett mécsest, gyertyát tartsunk lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában