helyzet volt

2018.01.15. 08:16

Tizenhét baleset – leesett az első komolyabb hó Somogyban

Ahogy az első hó leesett, máris számos baleset történt a megye útjain. Folyamatosan frissülő cikkünkben számoltunk be a történésekről.

Sonline

A közútkezelő felkészült, a rendőrség, mentősök és a katasztrófavédelem pedig folyamatosan menti azokat, akik nem.

Somogyban reggel fél kilencig 17 anyagi káros közúti közlekedési baleset történt: ebből egy volt Patosfánál, a többi Kaposváron következett be.

– A csúszós útfelületeken fokozott figyelmet és óvatosságot kíván a közlekedés – hangsúlyozta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel közlekedés esetén akár életet is menthet. A szóvivő kiemelte: a téli autógumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja.

– Kollégáim megyeszerte rendszeresen tartanak közúti közlekedési ellenőrzéseket, amelynek során minden esetben vizsgálják a járművek műszaki állapotát és az ahhoz tartozó okmányok érvényességét – folytatta Orbán Zoltán. – Az ellenőrzések kiterjednek a gumiabroncsok állapotára is. A jelenlegi jogszabályok alapján Magyarországon nem kötelező a téli gumi felszerelése, azonban használata erősen ajánlott. A gumiabroncs bordamélységének minimum 1,6 milliméternek kell lennie, ellenben javasoljuk, hogy télen lehetőleg minél nagyobb profilmélységű gumikkal vegyenek részt a forgalomban.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, érdemes figyelni itt, és az utakon is!

Ha van tudomása, fotója, videója a ma reggeli közlekedési állapotokról, várjuk a [email protected] címre!

Széki Éva, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. szóvivője hétfőn közölte: Somogyban minden útvonalon menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. Kisebb, 5-15 perces késések Kaposvár környékén fordulnak csak elő.

– A megye távolabbi településire időben érkeznek és indulnak az autóbuszok – tette hozzá. – Elzárt, megközelíthetetlen település jelenleg nincs a megyében.

Olvasónk küldte:

A Bárczi Gusztáv utca és Kőrösi Csoma Sándor utca kereszteződésében egy autó az árokba csúszott, de a forgalmat nem akadályozza.

Kaposváron hétfőn hajnali öt órakor 4 sószóró-hótoló autóval kezdték a sózást a szakemberek. Hat órától kézi erővel nyitott kisteherautókkal sóztunk a felfagyott kereszteződésekben. A Kaposvári Környezetvédelmi Kft. munkatársaival – hat kisebb méretű autó, s közel 30 fővel – és a városgondnokság 3 kisteherautója, 11 fővel.

– Információink szerint a legproblémásabb helyszín a Baross-Hársfa utca, a Virág – Hegyi utca, a lonka-hegyi, a töröcskei felhajtó, a Táncsics, a Pécsi, a Kereszt és a Raktár utca – tájékoztatott Herczeg Attila, a városgondnokság intézményvezetője. – A buszos útvonalak, s a felsorolt helyszínek információink szerint kilenc ór után járhatóvá váltak.

Első lépésben a buszos útvonalak síkosság mentesítését végezték a szakemberek, illetve a lejtős útvonalaknál dolgoztak, s ezzel párhuzamosan kézi erővel a lépcsők, buszmegállók gyalogjárdák tisztítását is megoldották. A forgalmasabb közlekedési útvonalak után a kisebb utcák, illetőleg a lakótelepek következnek.

A lonka-hegyi emelkedőn egy busz nem tudott feljutni, visszacsúszott és a járművet az út menti fák tartották meg. A Kötél Egyesület tűzoltói vontatták vissza a buszt az útra, az eset során személyi sérülés nem történt. Kaposváron a Virág és Mező utcában is egy-egy busz szorult az önkéntes tűzoltók segítségére, utóbbi helyszínen csörlő segítségével vontatták fel a járatot az emelkedőre, amely így folytatni tudta útját.

Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt is közölte: a marcali Berzsenyi utcában két személygépkocsi csúszott egymásnak, az ütközés következtében egyik autó az árokban állt meg. A kaposvári Vásártéri úton szintén két személyautó ütközött össze. A járműveket a város hivatásos tűzoltói áramtalanították, majd a sérült kocsikat félretolták, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt az érintett szakaszon. A Liszt Ferenc utcában is sikerült kézi erővel kimenteni egy árokba csúszott autót. A reggeli balesetek egyike során sem történt személyi sérülés. Szakemberek arra kérik az autósokat: ne felejtsék el feltölteni a mobiltelefonjukat indulás előtt, s a járművezetők mindenképpen tájékozódjanak a várható közlekedési útviszonyokról.

– Mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, s mérsékeljék az autó sebességét, amellyel jelentősen csökkenthető a balesetek kockázata – emelte ki a szóvivő. – S mindenki időben induljon el, hogy biztonságban elérjék úti céljukat.

Eddig ezekről a balesetekről kaptunk értesítést:

Kaposvár, Liszt Ferenc utca

Kaposvár, Gém utca

Kaposvár, Vásártéri út

Kaposvár, Pécsi utca

Kaposvár, Kanizsai utca

Kaposvár, Kodály Z. utca

Kaposvár, Kereszt utca

Böhönye, 61-es út, 147-es szelvény:

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy személyautó hétfő délelőtt a 61-es főút Nagybajom és Böhönye közötti szakaszán.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a balesethez a böhönyei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták. Az elsődleges információk szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Bonnya, 6505-ös út, 31-es szelvény

Mosdós, Petőfi Sándor utca

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában