Matematikai Diákolimpia

2017.07.25. 18:12

Aranyérmet hozott haza Rióból a kaposvári diák

Nem mindennapi teljesítményt nyújtott a világ másik felén egy kaposvári diák. A Táncsics Mihály Gimnázium idén ballagott tanulója, Borbényi Márton ugyanis egyéni aranyéremmel tért haza a Riói Nemzetközi Matematikai Diákolimpián.

Koszorus Rita

A fiatalember kiváló teljesítményével a magyar csapat sikeréhez is nagyban hozzájárult, hiszen 2 arany, 1 ezüst és 1 bronzéremmel tértek haza a „kockás olimpikonok” Brazíliából. Borbényi Mártont hazaérkezése után értük el, elmondta: hatalmas élmény volt számára a riói megmérettetés. – Egy hetet töltöttünk Brazíliában, két délelőtt kellett versenyfeladatokat megoldani – magyarázta a matematika olimpikon a verseny menetét. – Három-három feladatot kaptunk minden alkalommal, amelyek közül egy-egy könnyűt, közepeset és egy nehezet. De volt szabadidőnk is, így sokat voltam tengerparton.

A feladatok egyébként igencsak nehéznek bizonyultak a mezőny szinte összes versenyzője számára, hiszen a legjobbak is csak 35 pontot tudtak megszerezni a maximális 42-ből. Borbényi Márton a hat feladatból hármat oldott meg sikeresen, ami nagyon is szép teljesítmény egy ilyen volumenű versenyen. Volt olyan kérdés, amelyen nagyon sokat kellett törnie a fejét. – Amire büszke vagyok, az egy geometria feladat volt – elevenítette fel élményeit Borbényi Márton. – Végül sikerült megoldanom ezt is, de több mint két órán keresztül gondolkodtam rajta.

A 615 diák részvételével lezajlott megmérettetésre nagyon sokat készültek a magyar versenyzők. Borbényi Mártontól megtudtuk, két hét intenzív felkészülésen vett részt csapattársaival, s ő maga egyénileg is edzett a tudáspróbára.

A kaposvári matematikai olimpikonnak természetesen ez a kedvenc tantárgya, ennek pedig egy egészen egyszerű oka van. – Nem kell magolni és megtanulni a dolgokat – válaszolta kérdésünkre Borbényi Márton. – Ami a matekban igaz, az nem azért van mert régen valaki leírta, hanem levezethető, hogy igaz és így sokkal könnyebb megjegyezni.

Hazánk a Riói Nemzetközi Matematikai Diákolimpián a 111 ország közötti nem hivatalos pontversenyben a 22. helyet érdemelte ki. A magyar matek válogatottat erősítették még debreceni, budapesti, miskolci és szegedi diákok is, szinte kivétel nélkül egyéni díjban is részesültek az ifjú tehetségek.

Borbényi Márton 2016-ban elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „NEMZET FIATAL TEHETSÉGEIÉRT ÖSZTÖNDÍJ”-at, melyet a Nemzeti Tehetség Program biztosított, valamint az Új Európa Alapítvány támogatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában