Nyaralás előtt

2017.07.30. 07:00

Biztonságban külföldön is, megindult a roham az EU-kártyáért

Tíz százalékkal többen igényeltek Európai Egészségbiztosítási Kártyát Somogyban, mint egy évvel korábban. Az utóbbi három hónapban több mint 4300-an kérték a nemzetközileg is elfogadott iratot. Ám mivel a kártya csak sürgősségi ellátásra vonatkozik, egyre többen kötnek utas és autóbiztosítást is.

Stanics Adrienn

Az elmúlt hetekben folyamatos roham volt a megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának egészségbiztosítási osztályán. A legtöbben az EU-kártya miatt állnak sorba. Szigeti Andrea családjának váltotta ki a kártyát.

– Olaszországba utazunk a családommal egy hétre – mondta. – Néhány nap múlva indulunk, így nagyon fontos lenne az EU-kártya. Ez egyfajta biztonságot ad, ha történik valami baj. Tudom, hogy nagyon drága az egészségügyi ellátás külföldön is. Ezért is kérem a kártyát az egész családnak.

A kiváltáshoz érvényes TAJ-kártyára és személyi igazolványra, illetve lakcímkártyára van szükség, s akár azonnal kézhez kaphatja az EU-kártyát az igénylő. Az utóbbi 3 hónapban 4350-en igényelték a kártyát. Tíz százalékkal többen mint a tavalyi év hasonló időszakában. – Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az unió tagállamain kívül az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban is érvényes – tudatta lapunkkal a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztálya. – Így Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben is. Svájcban külön megállapodás szerint, de elfogadják a kártyát. Ezekben az országokban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe a sürgősségi ellátások. Az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként elérő. Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásnak minősül a dialízis kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is. A kártya azonban nem használható fel akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott a másik tagállamba.

Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Finnországban úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ezekben az országokban az egészségügyi ellátás és a gyógyszerek költségeit az érintettnek meg kell előlegeznie. – Az illetékes biztosító a jogszabályok alapján utalja vissza az összeget utólag. Az önrész visszatérítésére nincs lehetőség – tájékoztatott az egészségbiztosítási osztály.

A biztosítóknál is megélénkült a forgalom. A Somogy Bróker Biztosítási Alkusz Kft. tapasztalatai szerint az elmúlt év balesetei is ráirányították a figyelmet az utasbiztosítások fontosságára. – Úgy tapasztaljuk, hogy 20-30 százalékkal is többen kötnek utasbiztosítást, mint az előző években – mondta el megkeresésünkre Szabó Károly Attila, a Somogy Bróker területi képviselője. – Mivel nagyon széles a paletta, már akár napi 350-400 forinttól van lehetőség csomagot választani. Ehhez jöhetnek még a poggyász vagy éppen az autóassisztancia szolgáltatás, de akár az elveszett iratok pótlásának költségeit is fedezi a biztosító. Ez azonnali segítségnyújtást jelent a nap 24 órájában bármilyen sérülés, baleset esetén. Ám érdemes jól körüljárni a biztosítókat, hiszen nagyon nagy árbeli eltérések lehetnek a hasonló csomagoknál. Az extrém sportok esetében például búvárkodás vagy sziklamászás során más díjszabás érvényes. Az utazási irodák csődje ellen azonban nem véd az utasbiztosítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában