Életút

2017.07.09. 14:42

Közel negyven év a vasparipák bűvöletében

38 évnyi szolgálat után búcsúzott szeretett mozdonyától és munkahelyétől Pap László. A mozdonyvezető a kaposvári állomáson dolgozott az elmúlt évtizedekben, utolsó munkanapján a személyvonatot hozta haza Kaposvárra Gyékényesről.

Koszorus Rita

Kollégái és családtagjai egy igazán kedves merénylettel készültek erre az alkalomra. – Beléptem édesapám közösségi profiljába és az ismerőseinek írtam egy levelet, hogy jöjjenek el szombaton és köszöntsék együtt a peronon – mondta el László fia, a jelenleg mozdonyvezetőnek készülő Pap Gábor.

Sokan eljöttek; a vasutast az állomáson, a kihúzott zóna szalagnál – amely hagyományosan a szolgálat végét jelképezi – népes társaság várta. Meghatódva fogadta a köszöntéseket. – A búcsúztatásra számítottam, mert Kaposváron ez hagyomány – mondta Pap László. – De hogy ilyen sokan lesznek, azt nem gondoltam volna.

Az idős vasutas 1979 óta dolgozik mozdonyvezetőként, előtte három évig központi fűtésszerelőként kereste meg a kenyérre valót. – A sógorom mozdonyvezető volt, s gyakran eljöttem hozzá ide az állomásra, amikor dolgozott – emlékezett. – Megtetszett a munkája, s úgy döntöttem, otthagyom a szakmámat és mozdonyvezető leszek.

Pap László elmondta azt is, hogy már nagyon várta a szolgálat végét. – Az utolsó nyolc év már nagyon nehéz volt – tekintett vissza az elmúlt évekre a nyugdíjba vonuló mozdonyvezető. – Az egy évvel előttem lévők már elmentek nyugdíjba, csak aztán megszűnt a korkedvezményes nyugdíj, ezért nekem rá kellett dolgoznom.

Úgy tervezi, aktívan tölti majd a nyugdíjas éveket. – Van egy szőlőm odahaza, Kaposmérőben, amelyet én művelek. Persze, ha nagyon unatkozom, vagy nagyon hiányzik majd a mozdony füstje, akkor lejövök az állomásra.

Nem marad masiniszta nélkül a család: a fia, Gábor apja nyomdokaiba lép majd. Jelenleg mozdonyvezető gyakornokként sajátítja el a szakmát. – Szerettem volna továbbvinni a hagyományt, és már négyéves korom óta mozdonyvezető akartam lenni – mondta a Pap család legifjabb mozdonyvezetője. – Végül 20 évet vártam rá, hogy beteljesüljön az álmom.

Ezek is érdekelhetik