A feledés homálya

2017.07.27. 06:50

Egyre kevesebb a mester – Svájcba küldik javítani az órákat

Számos eltűnőben lévő szakma van, amelyek esetében már csak elvétve találunk mestereket. Kaposváron azonban még akad ma is aktív órásmester.

Koszorus Rita

Lovas József annak ellenére javítja a ketyegő szerkezeteket, hogy egyre kevesebb karórát visznek be hozzá. – Ma már inkább elküldik szervizbe – mondta a kaposvári órásmester. – Ami pedig olyan nagyon drága óra, azt kiküldik Svájcba. Ott van alkatrész is, itthon nem megoldott az utánpótlás.

Lovas József szívesen emlékszik vissza a régi időkre, amikor asztalán sorakoztak a javításra váró ruszki időmérők. Ezeket egyenként kellett darabjaira szedni és kitisztogatni. – Ezután összerakja az ember és itt ketyeg előttem az, ami előtte meg sem mukkant. Ez a szép ebben a mesterségben.

Az Ady utcai üzletbe a mai napig visznek be elromlott faliórákat. – Ha úgy kell javítani, hogy alkatrészt, tengelyt kell készíteni bele azt nem tudom vállalni, ahhoz már kellene eszterga – tette hozzá Lovas József órásmester. – Annak az ára 2-3 millió forint, erre nem futja, nem is jön vissza az ára. Akkor kellett volna olyat beszerezni, amikor kezdtem dolgozni. Az elemcsere a szokásos és kisebb javítások akadnak.

A mérlegjavítók munkája sem olyan ma már, mint másfél évtizede, emelte ki Gerhardt Attila. A kaposvári mester ennek ellenére mostanság is foglalkozik hagyományos karos mérlegekkel. –

Billenő, úgynevezett belker mérlegeket és tolósúlyos mázsákat is javítunk. – Hozzátette: ezeket egyre ritkábban viszik be Baross utcai üzletébe. – Ma már annyira olcsóak az elektromos mérlegek, hogy inkább ezeket választják a kereskedők. Egyszerűbb a működése is, nem kell számolgatni és nincs szükség súlyokra sem.

Persze azért előfordulnak olyan kereskedők, akik ragaszkodnak a régi technikához és továbbra is hagyományos eszközzel mérik az árut. Az elektronikus gépek azonban jóval népszerűbbek, ám ezeket is kell javítani. Legtöbbször az akkumulátor megy tönkre, vagy túlterhelés miatt lesz velük baj. – Ilyen régen nem fordulhatott volna elő, azok a mérlegek még anyagból voltak – hangsúlyozta Gerhardt Attila. Számára még terem babér a piacon, hiszen mérlegre mindig szükség lesz a boltokban, sőt azokat rendszeresen hitelesíteni kell, s ehhez szükséges a megfelelő műszaki állapot is. Az órásmester esetében azonban nem ilyen fényes a jövő, elég ha az egyre divatosabb okosórák térhódítását vesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában