e-ügyintézés

2017.07.27. 13:50

Jelentősen csökkentenék az adminisztratív terheket

Az elektronikus szolgáltatások terén jelentősen előttünk járnak horvát szomszédaink, többek között ebből is tanulhatnak a somogyi szakemberek az INTERREG Magyarország – Horvátország Együttműködési Programban. A 2020-ig tartó program nyitórendezvényén elhangzott, a cél, hogy az állampolgárok mindennapjait megkönnyítsék.

Koszorus Rita

A magyar közigazgatási rendszer jó mintát adhat Horvátországnak, hiszen a kormányhivatali forma irányába déli szomszédaink is elmozdulnának. Erről Darko Nekic, a horvát Közigazgatási Minisztérium államtitkára beszélt Kaposváron. – Azt már megtudtuk, hogy megyénként van ilyen közigazgatási egység – mondta a horvát politikus. – Ez fontos, ugyanis hasonló elképzelés mentén szeretnénk működtetni a közigazgatást Horvátországban.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott kiemelte: az egyablakos ügyintézés terén is tud Somogy újat mutatni a horvát partnereknek. – A kormányablakok kialakításában mi előrébb járunk – mondta Neszményi Zsolt a projektnyitón. – A program homlokterében az adminisztratív terhek csökkentése áll. Az állampolgárok számára gyorsabb, hatékonyabb ügyintézést tudjunk megvalósítani mindkét oldalon. Így azt is el szeretnék érni, hogy egy horvát út során a magyar turisták is könnyen intézhessenek ügyet, például okmányok pótlását.

Horvátországban már mindenütt elérhető az úgynevezett e-állampolgár szolgáltatás. A működtetés során szerzett tapasztalatokkal megyénk és hazánk is gazdagodhat – vélekedett Neszményi Zsolt.

Darko Nekic, horvát közigazgatási államtitkár kérdésünkre elmondta, a rendszer 2014 óta működik. A kezdeti 14 helyett, már 45-féle szolgáltatás érhető el elektronikusan. – A horvát állampolgárok számos dokumentumot kérhetnek le regisztrációs kódjuk segítségével – mondta a politikus. – Így például a fotelben ülve kikérhetik erkölcsi bizonyítványukat, míg ezt korábban csak hosszas ügyintézés és bírósági eljárás lefolytatása után tehették meg. De anyakönyvi kivonatokat is le lehet kérni, sőt az e-naplókba is belenézhetnek a szülők.

Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a projektnyitón elmondta, a Miniszterelnökség minden segítséget megad a résztvevő partnereknek a megvalósításhoz.

A határokon átnyúló projekt megvalósítására összesen 22 ezer eurót nyertek a résztvevő partnerek, amely mintegy 60 millió forintnak megfelelő összeg. Neszményi Zsolt kiemelte: a somogyi polgárok véleményét is kikérik majd, hogy mely területeken van szükség változtatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában