Szenvedélyek napja

2017.07.19. 14:34

Nyolcévesen kezdett drogozni, kétszer újraélesztették

A függőségektől szabadulni akaróknak mutattak utat a kaposvári Városligetben, ahol a szenvedélyek napját tartották az érintetteknek. Sok fiatal vett részt a kedd esti rendezvényen.

Kovács Gábor

– Nem szeretném elmondani, mert nem tartozik másra! – zárkózott el a beszélgetéstől egy kopaszra nyírt fiatalember a szenvedélyek napján. Kis rábeszélésre végül mégis kibökte az igazságot: még mindig drogfogyasztó. – Még mindig „fent vagyok a szeren”, talán érthető, hogy nem szívesen beszélek erről – mondta a férfi. – Kíváncsi voltam rá, hogy milyen és belementem: nyolc évesen kipróbáltam. Kétszer újraélesztettek – zárta rövidre megismerkedésünket.

Ő még biztosan nem jutott el odáig, hogy változtasson, szerencsére azonban sokan elhatározzák, hogy letérnek az emberi test és lélek pusztulásába, végső soron a halálba vezető útról. – Minden szenvedélybeteg életében van egy mélypont, amikor úgy érzi, hogy változtatnia kell, olyankor keresi fel az ellátóhelyeket – mondta Belány Viktória, a Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ szakmai vezetője – Rendszerszemléletben dolgozunk, ez azt jelenti, hogy a hozzátartozókat is igyekszünk elérni, mert ha megváltozik a hozzátartozó, akkor változhat a szerhasználó is. Ezért a szülőket is tanácsadással, információadással várjuk. Fontos kiemelni, hogy a méregtelenítéstől egészen a rehabilitációig, a társadalmi beilleszkedésig végigkísérjük a függőket, akiket gyógyszeres és gyógyszermentes terápiával is kezelhetünk. Kapcsolatban állunk a névtelen alkoholistákkal és anyagosokkal, a társfüggőségekben élőknek is képesek vagyunk hosszú távú segítséget nyújtani.

Kaposváron ugyanaz a tendencia, mint másutt az országban: sokkal kevesebben keresik fel az ellátórendszert, mint ahány embernek szüksége volna rá. Még mindig nagy a megbélyegzéstől való félelem, ami visszatartja az érintetteket a segítségkéréstől, pedig teljes körű adatvédelmet kaphatnak a szolgáltatás során. A megyeszékhelyen mind az alkoholproblémákkal küzdőkkel, mind a kábítószer használókkal foglalkoznak. A drogambulancia a Béke utcában működik, a nappali ellátóhely is. A Pécsi utcában üzemel az alkoholbetegek gondozója. Mindkét helyen egyéni és csoportterápiában is részesülhetnek a rászorulók.

Névtelenségbe burkolózva a Városligetben jönnek össze

Nyáron a Városligetben működik az ifjúsági klubjuk, tudtuk meg Kárpáti Máriától, az alacsony küszöbű ellátásért felelős szociális segítőtől. Hasznos szabadidő eltöltési lehetőséget biztosítanak kaposvári és környékbeli, családban élő és állami gondozott fiataloknak. Az önismeretüket és a kommunikációs készségüket fejlesztő tréningben részesülnek, amellyel legyőzhetik és megelőzhetik a szenvedélybetegségeket. A névtelenséget garantálják a foglalkozások során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában