Szabályszegés

2017.07.24. 07:20

A sétálóutcán száguldozik motoros és a biciklis is

Folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe azok a képek és videók, melyek valamilyen segédmotorkerékpáros, kerékpáros szabályszegést mutatnak be.

Barkóczy László

Sajnos a leírások és beszámolók alapján a kizárólag gyalogos forgalom számára elérhetővé tett utcákban és a felüljárón még számítani sem kellene ilyen járművek gyors haladására. Mégis a Kaposváron élők, kik gyalog járnak az említett területeken, mégis lassan hozzászoknak a motorosokhoz, és a száguldó biciklisekhez. Sőt, a videók tanulsága szerint már egész ügyesen tudunk elugrani előlük.

Ezzel kapcsolatosan kerestük meg a Somogy Megyei Rendőr Főkapitányság sajtószóvivőjét, Orbán Zoltánt, megerősítette: a „sétálóutcába” a jelenleg érvényben lévő közúti jelzések értelmében tilos gépjárművel behajtani, kivéve engedéllyel. A kaposvári Fő utca ezen kereszteződéseinél „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblák vannak kihelyezve. A gyalogos felüljárón – mivel az gyalogjárda – értelemszerűen pedig csak a gyalogosan lehet közlekedni.

Érdekes módon, vagy azért mert hozzászoktunk, vagy pedig azért mert kevesen keresik a konfliktust ha nem muszáj, viszonylag kevesen kérik a rendőrség segítségét. Orbán Zoltán ezzel kapcsolatos elmondta, hogy a kapitányság Tevékenység-irányítási Központjába a témában elenyészően kevés bejelentés érkezik, azonban amennyiben a rendőrök ilyen jellegű szabályszegést tapasztalnak, akkor az elkövetőt figyelmeztethetik, helyszíni bírsággal sújthatják, illetve ellenük szabálysértési feljelentéssel élhetnek. A helyszíni bírság összege 5-től 50 ezer forintig, feljelentés esetén 150 ezer forintig terjedhet.

Érdekes módon a rendőrség látószögébe inkább a kerékpárosok kerülnek. A szóvivő szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy többnyire a gyalogjárdán szabálytalanul közlekedő kerékpárosokkal szemben kell fellépni, főleg a belvárosi, egyirányú utcákban (még ott is, ahol a biciklisek egyébként szabályosan közlekedhetnének az úttesten).

Fontos és megszívlelendő lehet, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhelyen nem szabad kerékpározni. A kerékpárról le kell szállni, és a biciklit tolva kell az úttesten áthaladni. Azon motorosok pedig, akik a város lakóit mentik meg a nyilvánvaló éhenhalástól – mert mi más indokolná, hogy ott száguldanak, ahol számukra nem lehet – olyan utakat kell keresni, melyet szabályszerűen használhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában