Nyári sütögetés

2017.07.24. 06:52

A mellét és a combját – jól fogy a csirke a grillszezonban

Jelentős szerepet tölt be hazánk kiskereskedelmi forgalmában a grillszezon. Mint megtudtuk, a nyár során megnő a baromfihús iránti kereslet is.

Gyeszát Zsolt

Csirke és pulykahúsból is több fogy a grillszezonban Gém Imre, kaposvári baromfihús kereskedő tapasztalata szerint. Ez az utóbbi évek grillszezonjaira is igaz. Sokan keresik a mellet, a combot, s a combfilét. Ám többen szívesen felhasználják a grillezéshez a csirkeszárnyat is, melyre így szintén nő a kereslet a nyári hónapok során. A baromfihús kereskedő szerint mintegy harminc százalékkal nő a kereslet a szárnyra ilyentájt, mint az az év többi hónapjában megszokott. Elsősorban viszont a mellből és combfiléből visznek a legtöbbet a grillezéshez vásárlók. A csirkemell és a pulykamell filé könnyebben süthető, ezért is ezekre van a legnagyobb igény.

Bár átlagot vonni nehéz, hogy ki-mennyit költ grillszezon idején, az elmondható, hogy a baromfihús vásárlások körülbelül 15-20 százaléka lehet az, melyet kifejezetten grillsütésre fordítanak. Elsősorban az ár dönt a húsok megvásárlásában. Ám nem csak azért fogy több csirke a grillszezonban, mert olcsóbb a pulykánál. A szakember elmondta: szokás kérdése is a választás, a csirke még mindig elfogadottabbnak számít többek körében, mint a pulykahús. Utóbbit valaki nem is szereti, ezért választja a csirkét. Ugyanakkor a gyrost sokan kedvelik, mely nem egyszer éppen pulykából készül.

Egyre meghatározóbb a magyarországi kiskereskedelemben a grillszezon – írta meg nemrégiben a Világgazdaság a Nielsen piackutató cég adataira támaszkodva. Fontos tényezővé vált a kiskereskedelemben a grillszezon, a lap szerint csak a grillkolbászok, a grillfűszerek és a grillsajtok éves forgalma meghaladja a 3,5 milliárd forintot. Az elmúlt esztendőben 19 százalékkal nőtt a grillkolbász iránti kereslet, de megugrott a grillfűszer és a grillsajt eladása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában